JESU LI HRVATI NADMUDRILI STOŽER? Kako je muljanje s propusnicama postao novi nacionalni sport: / 'Ovo će mnogima zakomplicirati život'

Image
Foto: RTL/Screenshot
23.12.2020.
10:13
RTL/Screenshot
VOYO logo

Od ove noći na snagu je stupila najoštrija mjera Kriznog stožera u takozvanom drugom valu epidemijekoronavirusa: zabrana napuštanja mjesta prebivališta to jest županije. Njome se želi smanjiti mogućnost kontakta među rodbinom i prijateljima tijekom božićnih blagdana.

No, za razliku od proljetos kad nisu prometovali ni vlakovi ni autobusi ovaj put njima nije zabranjen promet i za razliku od proljetos kad su bili zatvoreni hoteli i kampovi, ovaj put nisu. I za razliku od proljetos kada su bile zatvorene i vanjske granice ovaj put nisu pa ćete u Zagreb lakše ući ako dolazite iz Ženeve nego iz Zaboka, javlja RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer u Hrvatskoj vas od ove noći čeka oko 200 kontrolnih punktova na kojima će dežurati oko 800 policijskih službenika i nema šanse da kraj njih neopaženi prođete kako bi vidjeli svoju djecu ili njihovu opasnu baku.

Image
SVE 'POPULARNIJE' KAZNENO DJELO: /

Krivotvore PCR testove da izbjegnu samoizolaciju. Ali, jedan čovjek je imao puno tužniji razlog...

Image
SVE 'POPULARNIJE' KAZNENO DJELO: /

Krivotvore PCR testove da izbjegnu samoizolaciju. Ali, jedan čovjek je imao puno tužniji razlog...

Jesu li Hrvati nadmudrili Stožer?

RTL Direkt provjerio je jesu li dan prije zabrane kretanja Hrvati požurili nadmudriti Stožer. Na autobusnom ni željezničkom kolodvoru nije bilo gužvi. U utorak u 16:30 nije bilo onog masovnog egzodusa prije uvođenja propusnica na naplatnim kućicama Lučko, a u srijedu će ovdje stajati patrole koje će kontrolirati propusnice i u jednom i u drugom smjeru

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić kaže da ako na Lučko dođe autobus kako će policija provjeriti svakog putnika, a onaj koji nema propusnicu morat će se vratiti.

Na granicama malo drugačija priča

Nitko se ne mora vratiti s granice koju će od ponoći lakše biti proći nego županijske linije. U 17 sati na izlasku na Bregani nije bilo gužve, na ulasku bila je kolona od nekih stotinjak metara. Na ulasku svi moraju imati negativan pcr test, ne stariji od 48 sati, ako nemaju takav test onda moraju u samoizolaciju i vozač i ostali putnici iz automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvođenje propusnica mnogima će zakomplicirati život. Osjećaju to poslodavci poput Mirjane Penić, direktorice pilane iz Krašića, mjesta u zagrebačkoj županiji. Cijeli dan obilazi šaltere zbog svojih 5 zaposlenika iz Karlovačke županije. "Trenutno sastav mojih djelatnika je da si oni to ne mogu sami odradit, a sutra moraju doć na posao s propusnicama", kaže Penić.

Ne prolaze baš svi razlozi za propusnicu

Izmišljanje razloga za propusnicu je postao nacionalni sport. U Ravnateljstvu civilne zaštite kažu da su dosad zaprimili 80.000 zahtjeva, odbijeno je 60%. Davor Spevec iz Ravnateljstva kaže kako je jako puno zahtjeva dobio jer ljud moraju ili odnijeti meso sušiti ili moraju na kolinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno je i onih koji pokušavaju muljati, traže propusnice zbog plaćenih aranžmana, nerijetko su fiktivne račune od 10 eura za smještaj izdale tetke i prijatelji koji imaju apartmane, a ima i onih koji nemaju ni račun. Spevec kaže kako ljudi kao dokaz prilažu rezervaciju na Bookingu koja nema dokaz o uplati.

Dokaz o uplati je itekako potreban. Propusnica se može dobiti i za primjerice posjet roditeljima u drugoj županiji, ali samo ako su u teškom zdravstvenom stanju. Može se dobiti propusnica i s uputnicom za zdravstveni pregled ili za poljoprivredne radove u drugoj županiji. Neće se izdati ako je razlog davanje krvi, odlazak u autoškolu ili volontiranje osim ako nije baš neophodno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ste ovih dana pokušali sami doznati što se smije što se ne smije, vjerojatno vam se nitko nije javio na 0800 80 90. RTL Direkt je info broj zvao čak 13 puta. U kontakt centru se ispričavaju svima koji ih nisu uspjeli dobiti te su pozvali građane da mi se jave i na mail propusnice@rdd.gov.hr.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo