JESU LI BERNARDIĆU SADA ZAISTA ODBROJANI DANI? /

Čini se da ga je otpisao i onaj koji ga je doveo na čelo SDP-a

Image
Foto: Marko Prpić / PIXSELL

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina Bernardića navodno smatra lošim predsjednikom stranke i spreman je sudjelovati u njegovom rušenju,

9.9.2018.
9:45
Marko Prpić / PIXSELL
VOYO logo

Čovjek kojeg se dosad smatralo mentorom Davora Bernardića i autorom "projekta Bernardić" sada je spreman sudjelovati u njegovom rušenjuu. Riječ je, dakako, o potpredsjedniku SDP-a i primorsko-goranskom županu Zlatku Komadini, a vijest o tome da je otpisao Bernardića objavio je Novi list pozivajući se na više dužnosnika te stranke koji su je neslužbeno potvrdili.

Komadina Bernardića navodno smatra lošim predsjednikom stranke i spreman je sudjelovati u njegovom rušenju, ali pod uvjetom da mu prethodno bude zajamčeno da on godinu dana vodi SDP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVI PROBLEMI ZA BERU: /

Skupili se pobunjeni SDP-ovi sa samo jednim ciljem - da ga konačno maknu s čela stranke

Image
NOVI PROBLEMI ZA BERU: /

Skupili se pobunjeni SDP-ovi sa samo jednim ciljem - da ga konačno maknu s čela stranke

Komadina ima uvjet, ali i Bernardić ima adute

To ipak ne znači da je Bernardić u bezizglednoj situaciji, piše Novi list. I pod pretpostavkom da SDP-ovci koji su se u petak okupili u Kamanju prihvate ovu Komadininu klasičnu ucjenu, Bernardić bi mogao ostati predsjednik.

Razlog je činjenica da Komadina, barem zasad, ne pristaje na izbore u SDP-u, koje bi mogla raspisati Konvencija nakon što delegati izglasaju nepovjerenje Bernardiću, nego želi biti na čelu stranke bez izbora, piše Novi list podsjećajući da je Komadina jednom već izgubio izbore za predsjednika SDP-a, kad ga je u travnju 2016. porazio Zoran Milanović. Uptno je, također, bi li Konvencija, sazvana odlukom većine članova Glavnog odbora, smijenila Bernardića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komadina bi trenutno radije zadržao Bernardića, koji je ovisan o njemu, umjesto da riskira da na izborima u SDP-u i sam eventualno bude maknut u stranu. Bernardiću je, dakle, kako sada stoje stvari, dovoljno da tvrdoglavo ustraje u odbijanju ostavke.

"Strašno je što taj čovjek radi"

Stvar je i u tome da Komadina i skupina SDP-ovaca koji su se u petak okupili u Kamanju ("kamanjci") najprije moraju usuglasiti stavove. Komadina, kako doznaje Novi list, još nije službeno iznio svoj uvjet potpisnicima pisma protiv Bernardića. Taj se Komadinini uvjet temelji na statutarnoj odredbi prema kojoj Glavni odbor može odlučiti da potpredsjednik stranke s najviše glasova na Konvenciji kao v.d. predsjednika obavlja tu dužnost sa svim ovlastima "do isteka redovnog mandata predsjednika, a najdulje godinu dana".

Inače, "kamanjci", njih osamdesetak, u petak su usvojili zaključak da se najkasnije do kraja godine provedu izbori za sva stranačka tijela što je posve u suprotnosti s onime što želi Komadina.

"Komadina je u studenom 2016. uvjeravao članstvo da je Bernardić najbolje rješenje za SDP, pokazalo se da je bio debelo u krivu, a sad htio godinu dana biti faktični predsjednik stranke. Strašno je što taj čovjek radi", komentirao je za Novi list jedan SDP-ov dužnosnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, čini se da "kamanjci" trenutačno nemaju drugog izbora nego sklopiti savezništvo s Komadinom protiv Bernardića, a on bi zauzvrat vjerojatno trebao pristati na ukidanje suspenzija četvorici članova Predsjedništva SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo