'FUTURISTIČKI SPOMENICI BALKANA' / Jeste li znali da Amerikanci masno plaćaju ture razgledavanja partizanskih spomenika? Dok ih mi uništavamo, stranci im se dive

Valja naglasiti kako je dvanestodnevno putovanje po Beogradu, Sarajevu i Hrvatskoj trenutno nemoguće rezervirati jer su svi termini popunjeni

26.3.2018.
22:34
VOYO logo

Balkanski futuristički spomenici iz prošlosti”. 

Tako se zove turistička tura po Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, košta 3650 dolara, a mlade Amerikance vodi, kako objašnjava agencija - u obilazak prekrasno bizarnih spomenika partizanima i antifašizmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nazobilazno mjesto na Balkanskoj turi, pitate li američku turističku agenciju je spomenik ustanku naroda Banije i Korduna podignut na Petrovoj gori.

Nakon 10 godina gradnje velebni spomenik završen je 1982 godine, a njegov autor je istaknuti kipar Vojin Bakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio je to spomenik koji je ostavljao bez daha", priča nam čovjek koji je kao svjedok svjedočio njegovom svečanom predstavljanju.

"Onda sam ja imao 11 godina, bio sam u školi. Kao dijete sam bio oduševljen, sve je sjajilo, a sad i nije tako loše kao što je bilo neposredno nakon rata”, kaže Ratko Gabrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da ponuda američke agencije možda ipak nije toliko suluda kao što se čini, misli i jedan američki turist kojeg smo zatekli na Petrovoj gori.

“To je nevjerojatna građevina, povijesno važna. Drugi put sam ovdje i svaki put dođem. Tužan sam jer izgleda dosta lošije nego prije, ali svaki put kad je vidim sve mi je nevjerojatnija", priča nam Donald Niebyil, američki povjesničar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba priznati da ima pravo, jer, nekoć slavni spomenik danas je ruševina.
Jedan od najaznmljivih spomenika antifašističe borbe davno je izgubio stari sjaj. Sustavno je uništavan i devastiran od 90-ih godina. Pun je smeća i grafita.  Uništeno je i pročelje s kojeg su skidane i ukradene oplate od čelika koje su bile kupljene u švedskoj za 31 milijardu dinara.

Kako doznajemo, Amerikancima su od zanimljvijih futurističkih spomenika na Balkanu - kameni cvijet u Jasenovcu, te još desetak spomenika NOB-u i antifašističkom pokretu u Srbiji i Bosni

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja bih rekao da to prilično ohrabruje, jer su iz našeg sjećanja izbačeni ti spomenici, a riječ je o dijelima najistaknutijih kipara poput Bogadnovića, Bakića, Đamonje. Oni nas, nažalost, ne zanimaju, a stranci masno plaćaju da ih vide", mišljenja je Eugen Jakovčić iz Documente.

Inače, valja naglasiti kako je dvanestodnevno  putovanje po Beogradu, Sarajevu i Hrvatskoj trenutno nemoguće rezervirati jer su svi termini popunjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo