I TO NA OBLJETNICU SMRTI / Jeste li vidjeli što se u Srbiji piše o Tuđmanu? Mnogima u Hrvatskoj past će mrak na oči, pogotovo HDZ-ovcima

Image
Foto: Profimedia

Srpski Kurir posvetio je njemu i njegovoj obitelji nekoliko redaka

11.12.2022.
9:08
Profimedia
VOYO logo

U povodu 23. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koja je obilježena ove subote, predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković s izaslanstvom je položio vijenac i zapalio svijeću na njegovom grobu na Mirogoju.

"Odajemo počast čovjeku koji je najzaslužniji za stvaranje hrvatske države, koja i ovih dana ostvaruje ključne nacionalne interese, na temeljima koje je Tuđman postavio 90-ih, izjavio je Mario Kapulica, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TKO GA SE OVAKVOG SJEĆA? /

Naletjeli smo na fotografiju koja će zaboljeti mnoge HDZ-ovce, a i šire: Pogledajte Tuđmana u izdanju u kakvom smo ga rijetko vidjeli

Image
TKO GA SE OVAKVOG SJEĆA? /

Naletjeli smo na fotografiju koja će zaboljeti mnoge HDZ-ovce, a i šire: Pogledajte Tuđmana u izdanju u kakvom smo ga rijetko vidjeli

Čitav njegov život, kazao je Kapulica, svjedočanstvo je "kako se za Hrvatsku možete boriti sa svih pozicija koje vam je život namijenio".

"On se za Hrvatsku borio kao sin predratnog HSS-ovca, kao pobornik ljevičarskog pokreta, general u tadašnjoj vojsci, kao znanstvenik, disident i na koncu kao predsjednik HDZ i Hrvatske", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na obljetnicu Tuđmanove smrti i srpski Kurir posvetio je njemu i njegovoj obitelji nekoliko redaka. Točnije njegovoj kćeri Nevenki koju nazivaju 'jugoslavenska Lolita'.

"Tuđmanova kći pobjegla je kroz prozor i udala se za Srbina: Jedino se ona smjela suprotstaviti očevoj strogoj naravi", pišu u naslovu teksta u kojem su se pozabavili tom temom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vijest da je kćer Franje Tuđmana pobjegla kroz prozor da bi se udala za Srbina, mnoge je tada iznenadila, a njena ljubav bila je filmska", ističu i nastavljaju.

Titov general

"Nakon što su mediji nedavno objavili da je preminula Ankica Tuđman, supruga Franje Tuđmana, javnost se prisjetila njihovih života. Inače, Franjo je bio Titov general i prvi predsjednik Hrvatske devedesetih godina. Obitelj Tuđman bila je jedna od imućnijih, imali su firme i uspješne poslove. Međutim, njegova smrt odnijela je sve sa sobom, te od velikog uspjeha i bogatstva nije bilo ni traga. Umjesto toga, nizali su se skandali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Franjo i Ankica dobili su kćer Nevenku, 3. ožujka.1951. godine, u Beogradu. Ona je treće dijete poslije braće Miroslava i Stjepana. Nevenka je od malih nogu isticala svoj slikarski talnat, a njeni radovi bili su hvaljeni od strane eminentnih slikara.

Mlada se zaljubila

Kao mlada djevojka zaljubila se u Stevu Košutića koji je iz Srbije došao u Zagreb studirati ekonomiju. Živio je kod svoje tetke Kate Roksandić u Nazorovoj ulici, svega nekoliko kuća udaljenoj od stana Tuđmanovih. Njeni roditelji su bili protiv te veze jer su joj priželjkivali slikarsku karijeru, pisao je Večernji list 2016. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S 18 godina, Nevenka je napravila jedan jako hrabar potez, koji je u to vrijeme bio skandalozan. Naime, jedne proljetne noći, 1969. godine, pobjegla je kroz prozor kuće i otišla kod njene ljubavi, Košutića. Sljedećeg dana bili su tim povodom pozvani na proslavu kod novih prijatelja.

Image
Foto: Profimedia

Dakle, udala se za Srbina Stevana Košutića, kao srednjoškolka, s još nezavršenom gimnazijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povratak u Zagreb

Par je nakon vjenčanja svoje porodično gnijezdo svio u Novom Sadu, a brak su okrunili sinovima, Dejanom i Sinišom. Nevenka je često odlazila u Zagreb i ostavljala djecu kod roditelja, a nakon 9 godina braka odlučila se razvesti. Krleža ju je zaposlio u Leksikografskom zavodu.

Nevenka je s djecom napustila Srbiju i vratila se u roditeljski dom, u Zagrebu. Bavila se prodajom mobilnih telefona, tehničke i luksuzne robe. Međutim, prema pisanju hrvatskih medija, firme su slabo poslovale, te ih je zatvorila i rasprodala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Njen poslovni partner Igor Knežević posvjedočio je da mu je uz proviziju od 15 posto dogovarala ugradnju modernih telefonskih centrala u mnoge državne institucije. Poslije tri suđenja tijekom osam godina parničenja 2008. oslobođena je svih optužbi. Njen sin Dejan bio je sredinom devedesetih jedan od suvlasnika Kaptol banke.

Drugi sin, Siniša, vozio je devedesetih automobilske trke. Nevenka živi u roditeljskoj kući u kojoj je pregradila jedan dio za svoju obitelj i rijetko se pojavljuje u javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njena ljubav sa Stevom uspoređuje se s filmskom, budući da se uspjela suprotstaviti strogom ocu, koji navodno nije bio za tu vezu.

Nevenka je bila i glavni lik jugoslavenskog "Romea i Julije" - još kao 13-godišnja "Lolita" (naziv poznatog romana Vladimira Nabokova) strasno se zaljubila u ljepuškastog studenta kemije, Zemunca, pisao je hrvatski 24.sata", podsjeća Kurir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo