Jesmo li stvarno toliko jadni?

Već smo se uvjerili da od ove Vlade ne možemo očekivati ni trunku morala koji bi ih natjerao da kažu nešto u stilu: 'Sve smo sje****, nek preuzme netko drugi.

18.2.2011.
12:48
VOYO logo

Ajmo zanemariti Ivu Sanadera, ajmo zanemariti Polančeca, Rončevića i ostalu ekipu iz Remetinca, ajmo zanemariti sve HDZ-ove korupcijske afere i sve one ostale stvari zbog kojih je HDZ davno trebao napustiti vlast, te se fokusirati na ovaj cirkus s brojem nezaposlenih u Hrvatskoj.

Iako su se na raznorazne načine trudili sakriti pravu brojku, ona je naposljetku ugledala svjetlo dana – 334.378 nezaposlenih. A tu je i oko 80.000 onih koji ne primaju plaću. I jedna i druga brojka s tendencijom rasta. Do kada? Dok jedini zaposleni u ovoj državi budu radili u Agrokoru, telekomunikacijskim firmama i bankama?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I naprosto ne znaš što je gore – ova brojka ili činjenica da je HDZ dao sve od sebe da ona ne dođe do javnosti. Ma čak su i to skrivanje odradili poluidiotski. Jer, naime, 2011. godine nitko nema digitron i nikom neće pasti na pamet da iz gomile statistika kojom su zasuli medije izvuče stvarnu brojku.

'OK, neka preuzme netko drugi...'

Ali, sam pokušaj da se ta brojka sakrije govori dovoljno. Po čistoj zdravoj logici – ako se HDZ boji da ova brojka dođe do javnosti, onda se ili smatra za nju odgovornom, ili misli da nema načina da se s njom suoči, a vrlo vjerojatno i jedno i drugo. A već je to dovoljno, i bez Sanadera i svih korupcijskih afera, da Vlada koja je trenutačno na čelu Hrvatske ode u povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već smo se nekoliko puta uvjerili da od ove Vlade i ovakvog HDZ-a ne možemo očekivati ni trunku morala koji bi ih natjerao da stanu pred građane i kažu nešto u stilu: "Sve smo sjebali, ne znamo kako išta od tog popraviti, nek preuzme netko drugi." Možemo samo očekivati ovakve medijske smicalice, a kako bi se kako-tako održali na vlasti, barem do izbora. Pa makar dotad Jadranka Kosor bila jedina zaposlena osoba u državi. Na to smo od HDZ-a već navikli. Ali, ajmo vidjeti kako se u ovoj situaciji ponašaju ostale, nazovimo ih tako, zainteresirane stranke.

Zoka, to je politika

"Imamo strukturalni problem i nećemo ga ni izbjeći ni riješiti zabijanjem glave u pijesak", izjavio je o svemu ovome Zoran Milanović, a potom vjerojatno gurnuo glavu u pijesak. Očekujem uskoro nekakav kvaziperformans mladih SDP-a u kojem će, ne znam, tijelima oblikovati brojku 334.378 i tako dokazati da se i Severina zajebava bolje od njih. Eventualno će Zoki pozvati Kosoricu da se skine s vlasti, ali po tom pitanju neće napraviti ništa konkretno – recimo, sjesti za stol s Pupovcem ili HSLS-ovcima i postaviti im jako konkretno pitanje: "Što hoćete da izađete iz koalicije s HDZ-om?" Jebiga, Zoka, to je politika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da vidimo što o svemu kaže naš predsjednik. Otprilike nešto kao i Milanović. "Znate, ovo se čini kao velik problem", što ima otprilike isti efekt kao i upozorenje o štetnosti cigareta. Jer, naime, pušači nisu primijetili da su one štetne, oni svi misle da su pune vitamina C.

"Brojke o nezaposlenosti su zabrinjavajuće, one govore o slabosti gospodarstva. Situacija je ozbiljna, prijeti ekonomiji, društvu u cjelini i socijalnom miru", konstatira Josipović kao da to nitko još nije primijetio. Bez da se iti jednom zapitao tko je za to kriv ili pozove Kosoricu da da ostavku, pa makar da u svom piškit ću – kakit ću, kaže nešto kao: "Možda je vrijeme da ova Vlada preispita svoju poziciju." Ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proljev tjedna

Ali, ipak, nagrada za proljev tjedna ide Krešimiru Severu, toj faci broj jedan hrvatskih sindikalnih snaga. On je, pak, Kosorici sročio pisamce u kojem piše i sljedeće: "Ako se neke mjere hitno ne poduzmu i ne pronađe način za zaustavljanje ovog potonuća hrvatskog gospodarstva, a time najvećeg dijela hrvatskih građana, od Hrvatske će za ulazak u EU ostati samo sjena. Sjena i potrgano jedro koji svaki, pa i najmanji povjetarac može vrtjeti kako mu se prohtije." Nabijem sjenu i potrgano jedro... (dobro, OK, neću psovati).

Ma da samo 10% nezaposlenih sutra izađe na ulicu, Vlada bi se tresla k'o plastična boca na južini, kad smo već kod usporedbi, ali ne, naš sindikalac uljudno moli premijerku da sjedne s njim i s poslodavcima, a kako bi malo proćakulali "oko iznalaženja rješenja za pokretanje hrvatskog gospodarstva, rasta zaposlenosti i poboljšanja uvjeta života hrvatskih građana". Predlažem da se nađu kod Butkovića u Salonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

334.378 nezaposlenih u državi kojoj je na vlasti stranka koja ju je temeljito opljačkala, i to dvaput, a jedini koji ozbiljno želi rušiti tu vlast je Ivan Vekić. I to zato što se boji da ne završi u zatvoru. Pa, jesmo li stvarno toliko jadni?

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču