JOŠ 15 DANA... / Jesmo li spremni za predsjedanje EU-om? Dva tjedna prije i dalje piše 'ngresni' centar!

Za točno 15 dana Hrvatska počinje predsjedanje Vijećem Europske Unije

18.12.2019.
7:08
VOYO logo

Za točno 15 dana Hrvatska počinje predsjedanje Vijećem Europske Unije. Zagreb će na šest mjeseci postati središte Europe, za manje od mjesec dana stiže nam cijela Europska komisija, slijede raznorazni sastanci, samiti, stižu Merkel, Macron i ostali važni gosti. 

RTL Direkt istražio je koliko smo spremni za tu zadaću. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmlađa premijerka na svijetu Sanna Marin prošli je tjedan u ime Finske predala Andreju Plenkoviću antistres-lopticu kako bi mu predsjedavanje prošlo što bezbolnije. 

"Može biti stresno"

Finskoj je, kaže nam finski veleposlanik u Hrvatskoj, pola godine predsjedanja prošlo u trenu, ali poručuje: "Treba se naoružati sa strpljenjem". "Osobno sam uvjeren, a mislim da i hrvatska Vlada može biti sigurna u to da će predsjedanje biti uspješno. Ali isto tako, može ponekad biti stresno pa će loptica ponekad biti od koristi", kazao je veleposlanik Republike Finske u Hrvatskoj Risto Piipponen

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer stresa u dvije godine priprema nije nedostajalo. "Ovo je doista najveći projekt koji je pred Hrvatskom od neovisnosti i s jedne strane smo uzbuđeni, ali s druge strane toliko je zadaća trebalo obaviti i drago nam je da se sve polako dovršava",  kaže koordinator hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU-a Gordan Markotić

"ngesni" centar

Dovršavaju se i radovi u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici, glavnoj lokaciji predsjedanja. U Kongresni centar ekipa RTL Direkta nije mogla ući jer se čeka službeno otvorenje za tri dana. Trećina knjižnice gradi se i preuređuje od 23. travnja, a posljednje pripreme su u punom jeku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su još tri dana do otvorenja Kongresnog centra, i dalje stoji natpis ''NGESNI'' centar.

"Predsjednik Tuđman je otvorio 1995., mi smo sada dovršili. Vidjet ćete jedan lijepi Kongresni centar koji će ostati Zagrebu i Hrvatskoj za budućnost", kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok premijer opisuje novo ruho SNK, njezini korisnici o renovacijama i predsjedanju baš i ne znaju mnogo. Čuli ili ne - za dva tjedna sve počinje. 

Sastanci će se održavati i u Dubrovniku, Splitu, Šibeniku i Rijeci

Aktivnosti je mnogo - u 150 radnih dana održat će se 165 događaja s 25.000 izaslanika. Osim u Zagrebu sastanci će se održavati i u Dubrovniku, Splitu, Šibeniku i Rijeci. Rezervirano je 16 hotela s 4 ili 5 zvjezdica, osigurano 50 limuzina, a večere s uzvanicima održavat će se u muzejima i koncertnim dvoranama. Na tim istim sastancima razgovarat će se i o održivosti, ravnopravnosti spolova i klimatskim promjenama. Hrvatska uvodi i jednu novu temu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Demografija je problem koji ima puno aspekata. Problem s puno socijalnih, ekonomskih, obiteljskih, prava djeteta i drugih aspekata. Puno je aspekata tako da će demografija biti nova tema koju je predložila Hrvatska i ostat će tema i nakon predsjedanja", rekao je koordinator hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a Gordan Markotić

"Ne možete učiniti Europu ili svijet spremnim za bolje sutra u jednom danu, ili za vrijeme jednog predsjedanja. To je kontinuirani rad", kaže Piipponen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontinuirani rad koji dolazi od progresivne Finske znači mnogo - upravo je njihova nova premijerka sastavila Vladu u kojoj veliku većinu čine žene. "Imamo dvanaest ministrica i sedam ministara i mislim da to lijepo pokazuje kako smo daleko dogurali glede ravnopravnosti", kaže Piipponen. 

Jer svaka država predsjedatelj svojim primjerom vodi ostale članice. Vidjet ćemo kojim će primjerom, ako ijednim, Hrvatska obilježiti svojih šest mjeseci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo