još nije gotovo / Jesenski toplinski val nad Hrvatskom: slijedi bablje ljeto s temperaturama iznad 30 stupnjeva!

Prava vrućina stiže u srijedu, tada će u cijeloj zemlji biti iznad 30 stupnjeva. Što se tiče žestine ovog toplinskog vala, on će ipak biti nešto blaži, nešto lakše podnošljiv nego onaj ljetni

13.9.2015.
19:12
VOYO logo

Ljeto još nije gotovo, a na to će nas uskoro podsjetiti i novi toplinski val. Već je danas u Kninu izmjereno 30 stupnjeva, a uskoro će se te tridesetice mjeriti diljem zemlje.

Gost u studiju RTL-a Danas bio je naš meteorolog, Nikola Vikić-Topić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prava vrućina stiže u srijedu, tada će u cijeloj zemlji biti iznad 30. Na grafu se vidi predstojeći toplinski val, gdje je prikazana dnevna temperatura u Zagrebu u rujnu.

Image
Foto: Screenshot RTL

Kad se sjetimo vrućine početkom mjeseca, nakon nje je temperatura pala i ostala malo ispod prosjeka do ovih dana. Sada nam slijedi novi rast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narančasti dio krivulje predstavlja prognozu, vidimo da će u srijedu i četvrtak temperatura prelaziti 30 stupnjeva, dosegnuti 32, možda i 33. Slično će biti u cijeloj zemlji. Što se tiče žestine ovog toplinskog vala, on će ipak biti nešto blaži, nešto lakše podnošljiv nego onaj ljetni. Naprosto su se dani već prilično skratili i noću će se zrak ugodnije hladiti. I onda, već u petak, temperatura ponovno pada. Dolazi nova promjena vremena, novo pogoršanje.

Vjerojatno će sljedeći vikend biti svježije nego danas. Ipak, za pouzdaniju prognozu za taj vikend treba pričekati još dan-dva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda usred ljeta ovakve temperature nisu neko čudo, no ovakva vrućina nije uobičajena u drugoj polovini rujna i ne događa se često.

Kad pogledamo prosječan broj vrućih dana u rujnu za nekoliko hrvatskih gradova, u Zagrebu, Dubrovniku i Rijeci to je blizu 0,5. To znači da se tamo svake dvije godine dogodi po jedan vruć dan, s temperaturom iznad 30 stupnjeva. U Osijeku znatno češće, gotovo 2 vruća dana godišnje u rujnu, a u Splitu 1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot RTL

Temperature po gradovima u rujnu

Za usporedbu, pogledajmo još kako je bilo proteklih godina u Zagrebu i odmah će vam biti jasno zašto se svi čude vrućini u rujnu. Naime, protekle dvije godine uopće nismo imali vruće rujanske dane. Posljednji put je to bilo 2012., ljudi su to već malo zaboravili, tada je bilo 3 vruća dana. Zanimljiva je i 2011., kada je rujan bio ekstremno topao i bilo je čak 9 dana s temperaturom iznad 30. Ove godine, do sada je bio samo jedan takav dan, 1. rujna, ali vrlo je vjerojatno da ćemo ih imati još dva, i to srijeda i četvrtak.

Image
Foto: Screenshot RTL

Vrući rujanski dani

Nakon toga, do kraja mjeseca, vjerojatno ih više neće biti. Tko može, neka osvježenje potraži u moru, ono je još uvijek ugodno - od 22 do 25 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo