Jeftino prodan politički obraz Zorana Milanovića

15.11.2011.
13:22
VOYO logo

Pet dana nakon preuzimanja dužnosti, novi prvi čovjek Varaždina Goran Habuš, za kojeg izvan tog baroknog grada malo tko da je uopće čuo, s vrlo visokih 1,58 promila alkohola u krvi zabio se u auto ispred sebe. Javnost je, naivno kao i mnogo puta do sada, očekivala ostavku i, kao i mnogo puta do sada, dobila šipak.

Nije toliko čudno što je iza pijanog gradonačelnika stala njegova stranka HNS, koja ima visoku dozu tolerancije na prometne prekršaje svojih čelnika, ali, upitat će se mnogi, što je trebalo šefu SDP-a Zoranu Milanoviću da ispali kako "za Habušev postupak nema razumijevanja ni opravdanja, te da ga neće imati ako bude predsjednik vlade".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo me izaberite, pa ću onda biti dobar

Ta Milanovićeva izjava skandalozna je barem na dvije razine. Na onoj očitoj razini vjerojatni budući premijer propustio je poentirati, primorati koalicijskog partnera da s političke scene makne osobu koja ugrožava svoje građane pijanom vožnjom i pokazati da se po tome razlikuje od drugih. Druga razina daleko je ozbiljnija i ima dalekosežnije posljedice. Zoran Milanović nekako je uspio potpuno izvrnuti teze te od nas zatražiti da mu, ničim izazvani, vjerujemo kako će ono što ne radi kao šef oporbe raditi jednom ako postane premijer. Dakle, Milanović je, kao šef oporbe, spreman otrpjeti pijanog gradonačelnika na izbornoj listi treće izborne jedinice, ali Milanović kao premijer "takvo ponašanje neće tolerirati". Još samo da Habuš ispali kako mu je netko politički smjestio desetak čašica alkohola viška i imamo standardnu hrvatsku priču o odgovornosti u politici.

Rupa je iskopana davno prije

Zoran Milanović ovu si je rupu iskopao puno prije nego što je većina građana uopće čula za Gorana Habuša i puno prije nego li je on izabran za gradonačelnika Varaždina. Onog trenutka kada je u sebi prelomio i odlučio da se neće uznemiravati zbog činjenice da se njegovom glavnom političkom partneru Radimiru Čačiću sudi u Mađarskoj zbog prometne nesreće u kojoj je život izgubilo dvoje ljudi. Pa, kako da sad Čačić i Milanović od Habuša traže ostavku? Stoga je Milanović odluku o političkom sankcioniranju prepustio Čačiću, koji nije politički kaznio sebe, pa neće ni druge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skandalom s pijanim gradonačelnikom na listi, Kukuriku koalicija fino je zaokružila skup blamaža s predajom izbornih lista za ove parlamentarne izbore. Već smo naviknuli da kroz Državno izborno povjerenstvo prodefilira niz vječitih gubitnika, političkih pokojnika, kompromitiranih čudaka, političkih avanturista ili egzibicionista, ali ono što na ovogodišnjim izborima upada u oči je da su takvi dospjeli i na liste parlamentarnih stranaka.

Desperadosi, zločinci, neznalice...

Ustavni je sud, u posljednji trenutak, spriječio da ratni zločinac na odsluženju dugogodišnje kazne Branimir Glavaš nosi listu stranke koju je osnovao i koja nije imala nikakvih moralnih ni političkih dvojbi oko toga da ga istakne na listama.

Političkom utopljeniku HDZ-u priključio se desperados Miroslav Tuđman, iza kojega je niz katastrofalnih izbornih poraza, uz objašnjenje da želi HDZ braniti od najvećeg protivnika – USKOK-a. Dakle, gospodin Tuđman otvoreno je zaključio kako je legalna institucija države protivnik od kojeg treba braniti HDZ. Čestitke! HDZ se okitio još jednim genijalnim suradnikom. Riječ je o splitskom gradonačelniku Željku Kerumu, koji je, osim što je kompromitiran u nebrojenim aferama, toliki politički i kulturni analfabet da je nacističku krilaticu koja je počesto stajala na ulazima u koncentracijske logore – Rad oslobađa – uzeo kao pozitivnu poruku koju je uputio novinarima. Što je pritom mislio i je li uopće mislio, teško je reći.

Duboko udahnite i začepite nos

I onda, obični hrvatski građanin birač treba biti pametan i 4. prosinca na izborima zaokružiti neku od tako posloženih lista. Nema tog političkog analitičara koji će uspjeti dati prihvatljive upute kako glasati i pritom se ne zamisliti nad vlastitim zdravim razumom. Još jednom naši vrli političari prisilit će nas da duboko udahnemo, začepimo nos i iduće četiri godine živimo s vlastitim izborom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom kontekstu formalno odlično zvuči poruka šefa oporbe kako je "ljudima ubijena vjera i u politiku i u institucije i da se ta vjera mora vratiti". Ali, zar s Habušem na listi, gospodine Milanoviću? Teško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču