Jedno zemljiste, a tri cijene: Kako je to moguce?

Slavko Linic u sredistu je najnovije afere resora kojem je na celu.

6.5.2014.
6:27
VOYO logo

Prema objavljenoj dokumentaciji na stranicama Ministarstva financija, sporno zemljiste od 5 hektara unutar je vinkovacke gradevinske zone, a od 2010. radene su cetiri procjene. U onoj iz 2011. godine cijena je bila 33 i pol milijuna kuna, no vinkovacka ispostava Porezne procijenila ju je na sest milijuna. Na posljednjih 27 milijuna procijenio ju je vjestak za graditeljstvo Alen Miscevic, no pojasnjenje o razlici u odnosu na procjenu Porezne, nije zelio dati.

Situaciju je pokusala objasniti predsjednica Hrvatskog drustva sudskih vjestaka Melita Bestvina, koja je gostujuci na HRT4 prvo napomenula da jos "nismo dobili dokaz je li rijec o gradevinskom ili poljoprivrednom zemljistu", iako je ona ocijenila da je u ovom slucaju gotovo sigurno rijec o gradevinskom zemljistu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnila je da svaki vjestak u analizi vodi racuna o tome ima li na zemljistu i oko njega infrastrukture, te vodi racuna o trzisnom kretanju cijena na toj mikrolokaciji. "Ako govorimo o samoj mikrolokaciji Vinkovaca, cijene se krecu od 85, 112, 110 eura po kvadratu uzi centar grada. Kad se radi analiza svih elemenata vodi se racuna i postoji li tako veliko objedinjeno zemljiste, danas je tesko naci tako velike parcele, tako da ne bih analizirala dok ne vidim te elemente i procjenu u cjelini", kazala je Bestvina, te potvrdila da je u njenih 27 godina radnog iskustva, "moguce da je procjena na 27 milijuna kuna tocna".

Na pitanje kako je onda moguce da procjena Porezne bude 6 milijuna, Bestvina je kazala da vjestak Porezne "mozda nije imao obavijest o namjeni cestice koja se trazi od ureda za prostorno uredenje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjestak vrlo dobro zna da je izlozen mogucnosti kaznenog progona ako je nekome pogodovao, kazala je Bestvina, te upozorila da Hrvatska nema registar nekretnina, sto je Slovenija uvela prije 7 godina i sto je njima uvelike olaksalo rad. "Jer jedno je vrijednost, a drugo trzisna cijena", kazala je Bestvina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike