Europsko stablo godine / Jedini je živi svjedok Seljačke bune: Gupčeva lipa na istom se mjestu nalazi već 446 godina!

Upravo bi ta lipa mogla osvojiti veliko europsko priznanje jer se cijelu veljaču bira najbolje između 15 stabala

6.2.2019.
7:40
VOYO logo

Gupčeva lipa nominirana je za Europsko stablo godine. Ne traži se tu najveće, najstarije ili najljepše stablo, nego stablo s pričom. A Gupčeva lipa ne da ima priču, nego ima i cijeli roman. 

Šuplja je i suha, ali baš bi ta lipa mogla postati Europsko stablo godine. Jer bila je tu i prije 446 godina kada su se seljaci usudili pobuniti protiv plemića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedini živi svjedok Seljačke bune

Gupčeva lipa je jedini živi svjedok Seljačke bune, da to drvo može pričati, reklo bi nam o čemu su Matija Gubec i njegovi istomišljenici pričali netom prije odlaska na bunu. Ali danas, 500 godina kasnije, ovo drvo bi moglo dobiti jedno veliko europsko priznanje.

Cijelu veljaču bira se najbolje između 15 stabala, ali ljepota nije bitna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj ovog projekta nije o tome koliko je ovo drvo lijepo, veliko ili ima posebne dimenzije. Važna je priča stabla, a ova Gupčeva lipa ima posebnu priču", kazala je Dijana Hršak iz Javne ustanove za upravljanje dijelovima prirode.

Traži se stablo ukorijenjeno u život ljudi

Traži se stablo koje je dio zajednice, stablo ukorijenjeno u život ljudi. A ova lipa to svakako je. Baš su se pod njezinim granama prvi put okupili ljuti seljaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobuna im nije uspjela – 6.000 seljaka je ubijeno, ali ponosni Zagorci ipak rado glume ustanak koji je obilježio njihov kraj, pa i Božidarovo djetinjstvo. On je odrastao uz to stablo, a vjeruje da će ga i nadživjeti.

"Svatko gleda za svoj kraj, i zemlju, svako drvo je lijepo drvo. Po ljeti je zelena, milijun pčela, kad pogledate u nju kako je šuplja, praktički nema tijelo - ali ima dušu", rekao je Božidar Sačer iz Gornje Stubice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Natjecanje je tek počelo, konkurencija je opaka i svaki glas je bitan. Gupčeva lipa tako se bori protiv Nizozemskog hrasta, portugalskih krošnji crnike i francuskog ptičjeg hrasta.

Uvertira u Seljačku bunu

Sve ovo je i kao uvertira u Seljačku bunu koja je na rasporedu ovu subotu u Donjoj Stubici. Mač je naoštren, a kmetovi su spremni za bunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada održavamo 11. puta Seljačku bunu, međunarodnog je karaktera.  Ove godine će biti oko 250 do 350 statista", kazala je Kornelija Vnučec, direktorica Turističke zajednice Gupčevog kraja.

A sljedeće godine dio kulisa možda im bude i europsko stablo godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo