Jedina sutkinja u Splitu razvodi čak 446 parova!

Jedina sutkinja koja na Općinskom sudu u Splitu rješava brakorazvodne parnice zatrpana je s više od 200 zahtjeva za rastavom, koji su joj preostali iz 2009. Lani ih je podneseno 446.

19.1.2010.
16:21
VOYO logo

Kako piše Slobodna Dalmacija, sutkinja je tijekom 2009. godine od 446 bračnih parova koji su zatražili razvod uspjela razvesti njih 200, jer fizički nije bilo moguće ni sazvati ni voditi više postupaka.

Među parovima koji se žele razvesti najviše je onih koji su u bračne vode uplovili u posljednje tri godine, dok se manje raskidaju dugogodišnji brakovi. U 2009. bilo je čak 30 posto više tužbi za razvode nego u 2008. godini, kada su zaprimljena 322 predmeta. Razlog tomu nije samo proširenje nadležnosti splitskog suda na područje Omiša, Solina i Kaštela, nego u znatnoj mjeri povećanje broja parova s područja Splita koji žele raskinuti bračnu zajednicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz navedene zahtjeve, sutkinja je zaprimila još 324 predmeta radi uzdržavanja, utvrđivanja ili osporavanja očinstva. Također, godišnje se u još 190 izvanparničnih predmeta odlučuje s kojim roditeljem će djeca živjeti.

Dnevno sutkinja održava najmanje šest rasprava u kojima supružnici daju iskaze i u kojima se izvode dokazi, a kada se radi o prvim ročištima, dnevno ih sazove i do jedanaest. Rezultat toga je da znatno premašuje godišnju sudačku normu, a pate i posvađani supružnici, od kojih neki na zakazivanje rasprave čekaju i do šest mjeseci, piše Slobodna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, za utjehu svima koji žurno žele isploviti iz bračne luke, na splitskom Općinskom sudu još će jedan sudac od 1. veljače biti zadužen za brakorazvodne parnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo