JEDAN SINDIKAT JE IPAK NA PLENKOVIĆEVOJ STRANI: / Državni i lokalni službenici i namještenici podržali povećanje osnovice za 6,12 posto

Image
Foto: SDLSN

U sindikatu su upozorili kako na vidjelo izlazi šarenilo rješenja kojima se održavaju nejednakosti u sustavu plaća, koje se ne mogu razriješiti ni korekcijom koeficijenata

17.10.2019.
14:21
SDLSN
VOYO logo

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske podržao je u četvrtak najavu povećanja osnovice za plaće u državnim i javnim službama, premda je ponudu Vlade očekivao tijekom pregovora, a ne za vrijeme obraćanja premijera Andreja Plenkovića Hrvatskom saboru.

Povećanje osnovice je dobar instrument horizontalnog rasta plaća, ocjenjuje sindikat u priopćenju, ali uspostava pravednih odnosa između plaća u državnim i javnim službama moguća je samo ako se sagleda cijeli platni sustav. Sindikat stoga najavljeno preispitivanje sustava koeficijenata ne smatra dovoljnim budući da na plaće u javnoj upravi pored osnovice i koeficijenata utječu i različiti dodaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLENKOVIĆ KAŽE DA ONI MOGU NA IZBORE BILO KAD: /

Ali, ipak je najavio povišice za sve javne i državne službenike, i to za 6,12 posto

Image
PLENKOVIĆ KAŽE DA ONI MOGU NA IZBORE BILO KAD: /

Ali, ipak je najavio povišice za sve javne i državne službenike, i to za 6,12 posto

Upozoravaju na nejednakosti

Usporedbom koeficijenata i dodataka na plaće u različitim sustavima i službama na vidjelo izlazi šarenilo rješenja kojima se, premda je do njih došlo u najboljoj namjeri, održavaju nejednakosti u sustavu plaća, koje se ne mogu razriješiti ni korekcijom koeficijenata.

Tako, primjerice, učitelj u sustavu obrazovanja s koeficijentom 1,325 i dodatkom od 13,725 posto za povećanje obujma i složenosti posla ima plaću od 6.120,96 kuna neto, dok njegov kolega po stručnoj spremi u Ministarstvu znanosti i obrazovanja na radnom mjestu stručnog savjetnika s koeficijentom 1,232 i bez dodataka na plaću ima plaću od 5.200,76 kuna neto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U državnom tijelu u kojem zaposlenici imaju dodatke na plaću zbog naravi posla i odgovornosti poput Ministarstva obrane, stručni savjetnik s koeficijentom 1,232 ima plaću od 5.613,23 kune neto.

Dodatni dodaci

Ova usporedba rađena je na temelju pet godina staža i prirezom za grad Zagreb, no ona se mijenja kada državni službenici navrše 20 godina staža, nakon čega im pripada dodatak od četiri posto po kolektivnom ugovoru, odnosno osam posto nakon 30 godina i 10 posto nakon 35 godina staža, koji su u javnim službama zamijenjeni drugim dodacima ili pretočeni u koeficijente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se tome doda činjenica da dodatke na posebne uvjete rada u državnoj službi jednostrano utvrđuje Vlada uredbom, dok se u javnim službama takvi dodaci uređuju kolektivnim ugovorima, jasno je da se okvir za uređenje plaća u javnoj upravi ne može svesti samo na relaciju osnovica - koeficijenti, poručuje sindikat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo