HOĆE LI SE VRATITI LJETO? / Je li snijeg usred ljeta normalna pojava? Meteorologinja objasnila zbog čega je došlo do ovih padalina

Image
Foto: Twitter

Ciklona, koja je donijela naglu promjenu vremena i žestoke procese u atmosferi, utjecat će na vrijeme do četvrtka, pojasnila je

28.8.2023.
23:22
Twitter
VOYO logo

Tanja Renko, meteorologinja iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, gostovala je u RTL Direktu.

Ciklona, koja je donijela naglu promjenu vremena i žestoke procese u atmosferi, utjecat će na vrijeme do četvrtka, pojasnila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Noćas i sljedeća dva dana treba i dalje računati na mjestimice jače pljuskove praćene grmljavinom, može lokalno biti i olujnog vjetra, tuče, bujičnih poplava, pijavica na moru. Neće biti posvuda intenzivno, veća je vjerojatnost za to na Jadranu, ali i u unutrašnjosti.

Izdana su upozorenja, preporuka je pratiti kako se upozorenja mijenjaju, a ona se osvježavaju i sukladno tome se po potrebi i razina upozorenja diže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TEMPERATURA BLIZU NULE /

Snijeg usred ljeta u našem susjedstvu: Kamera zabilježila pahulje i nevjerojatne prizore

Image
TEMPERATURA BLIZU NULE /

Snijeg usred ljeta u našem susjedstvu: Kamera zabilježila pahulje i nevjerojatne prizore

Na pitanje može li se ponoviti zagrebačka oluja, kaže da će se sigurno nekad ponoviti. "Ali vjerojatnost za to ovih dana je mala. Onaj dan bilo je iznimno okruženje i atmosferski uvjeti pogodovali su nastanku mezoskalnog konvektivnog sustava koji se premještao od Švicarske i Italije prema Crnom moru", rekao je.

"Protutnjao je velikom brzinom preko sjevernih krajeva, njegove dimenzije su bile zaista velike i zato je bila velika šteta, iznimne su brzine vjetra, tuča je vila velika. Takvo nešto, tih prostornih dimenzija i te žestine, vrlo se vjerojatno neće dogoditi ovih dana. Ali lokalna nevremena, koja mogu donijeti i veću količinu kiše, to smo imali i danas u Istri, na Kvarneru i u Dalmaciji. Valja računati da je takvo što moguće i sljedeća dva dana, pa i manji olujni sustavi koji mogu prouzročiti kratkotrajno olujni vjetar sa štetom", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snijeg u Švicarskoj

Na pitanje trebamo li se navikavati na ovakvo čudno vrijeme, rekla je da sve projekcije i istraživanja klimatologa upućuju na to da se povećanjem temperature atmosfere i globalnim zatopljenjem povećava količina vlage u prizemnom sloju atmosfere.

To sve pogoduje i nekim ekstremima i žešćim olujama. "Neće svako ljeto biti isto - neka će biti slična ovom, druga će imati možda više razdoblja bez oborina. Čula sam izraz novo normalno. Trebamo se prilagoditi, vrijeme možda neće biti onako kakvo smo navikli. Treba pratiti meteoradare, prognoze, biti informiran", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekla bih da je to novo normalno, na neki se način educiramo. Svaki put kad se dogodi nešto, osvijestimo se, počnemo se drugačije ponašati i posljedica je to i oluja koje smo imali ovo ljeto", kaže.

Odgovarala je i na pitanje koliko je neobično da je u Švicarskoj pao snijeg, prije tjedan dana bilo ekstremno vruće i 30 stupnjeva Celzija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije nekoliko dana dobili smo informaciju iz Švicarske da je radiosonično mjerenje, a to je balon koji puštamo u zrak kako bismo mjerili parametre po visini, pokazalo da je nulta izoterma ili visina na kojoj se nalazi temperatura od 0 stupnjeva Celzija, iznad 5000 metara. Sad se izoterma naglo spustila na oko 2000 - uvjeti za snijeg su tu", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da ćemo nakon četvrtka imati nekoliko stabilnih dana, temperature će biti primjerene za kraj kolovoza. Bit će vrlo toplo, ponegdje čak i vruće.

"Kraj je možda ljetu kao posljednjih 10 dana s toplinskim valovima, ali bit će tu još i sunčanog i toplog vremena, vjerujem da će se ljeto dati još iskoristiti", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo