'kontroverzna figura u hrvatskoj' / Je li Plenković dobar političar? Umjetna inteligencija nam je dala konačnu presudu, a usporedila ga je i s Milanovićem

Image
Foto: Zvonimir Barisin/Davor Javorovic/Pixsell

Čak i umjetna inteligencija Plenkoviću spočitava veze sa Crkvom i korupciju te HDZ, dok je Milanoviću zanemarila i predsjedničku ili premijersku funkciju

14.7.2023.
10:18
Zvonimir Barisin/Davor Javorovic/Pixsell
VOYO logo

Dok je presuda o tome tko je popularniji političar prilično jasna, s obzirom na to da prema CRO Demoskopu,  Zoran Milanović dosljedno vodi na na listi najpozitivnijih, a Andrej Plenković na nezahvalnom popisu najnegativnijih, ostaje pitanje tko je bolji.

POGLEDAJTE VIDEO: CRO Demoskop: Milanović na vrhu ljestvice najpopularnijih političara. HDZ, unatoč plinskoj aferi i dalje ispred konkurencije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno je parametara,  ali i pristranosti, pa je takvo pitanje najbolje postaviti umjetnoj inteligenciji.

Na pitanje je li Plenković dobar političar, chat GPT dao je odgovor dostojan pravog političara koji bi pod svaku cijenu želio u koaliciju s pobjednikom prilično neizvjesnih izbora  - dakle nevjerojatno politički korektan i apsolutno beskoristan odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovisi i različitim čimbenicima'

"Procjena o tome je li Andrej Plenković dobar političar ovisi o različitim čimbenicima, poput političkih uvjerenja, vrijednosti i očekivanja pojedinca. Ocjena Plenkovićeve uspješnosti kao političara također može varirati među ljudima, ovisno o njihovim političkim preferencijama i stajalištima. Neki ljudi podržavaju i hvale njegove političke poteze, dok drugi kritiziraju njegovu politiku. Važno je napomenuti da je ova procjena subjektivna i ovisi o individualnoj perspektivi."

Chat GPT izignorirao da je Milanović predsjednik

Na pitanje tko je bolji političar - Andrej Plenković ili Zoran Milanović, chat GPT izgleda da nije uzeo u obzir da je Milanović ujedno i predsjednik, ali barem navodi poteze obojice, uz naravno ogradu kako je "procjena subjektivna i ovisi o individualnim političkim preferencijama. Obojica su bili premijeri Republike Hrvatske, svaki s vlastitim stilom vođenja i političkim agendama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Andrej Plenković je član Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i bio je premijer od 2016. godine. Neki ga hvale zbog ekonomske stabilnosti, upravljanja pandemijom covid-19 te pokušaja reformiranja pravosudnog sustava. Međutim, kritičari mu zamjeraju nedovoljnu transparentnost, nedostatak napretka u nekim ključnim područjima te nedostatak provedbe obećanja.

Zoran Milanović je član Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) i bio je premijer od 2011. do 2016. godine. Neki ga hvale zbog provedbe reformi, gospodarskog oporavka nakon financijske krize te usmjerenosti prema socijalnoj pravdi. Međutim, kritičari mu zamjeraju nedovoljnu transparentnost, gospodarske izazove tijekom njegova mandata te retoriku koja je često bila kontroverzna", navodi GPT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kontroverzna figura, hvaljen zbog rasta, ali kritiziran zbog korupcije'

Googleova umjetna inteligencija, Bard, dala je puno konkretniji odgovor.

"Andrej Plenković je kontroverzna figura u hrvatskoj politici. Hvaljen je zbog svog ekonomskog rezultata i upravljanja pandemijom covida-19, ali je također kritiziran zbog suočavanja s korupcijom i bliskih veza s Katoličkom crkvom. Plenkovićeve pristaše tvrde da je on snažan i stabilan vođa koji je zadržao Hrvatsku na pravom putu tijekom teškog razdoblja. Ističu da je hrvatsko gospodarstvo stabilno raslo pod njegovim vodstvom te da je zemlja relativno dobro podnijela pandemiju covida-19. Također tvrde da se Plenković snažno zauzima za interese Hrvatske u Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovi kritičari tvrde da je bio preblizak Katoličkoj crkvi te da nije učinio dovoljno za suzbijanje korupcije. Također tvrde da je previše sklon kompromisima s Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ), najvećom političkom strankom u zemlji, čak i kad je to značilo žrtvovanje interesa hrvatskog naroda. Na kraju, je li Andrej Plenković dobar ili loš političar, pitanje je mišljenja. Nema sumnje da je on snažna i utjecajna figura u hrvatskoj politici, ali njegovo nasljeđe će vjerojatno biti predmet rasprave još mnogo godina, piše Bard koji je pobrojio prednosti i mane:

Prednosti: Snažan ekonomski rezultat, upravljanje pandemijom covida-19, snažan zagovornik interesa Hrvatske u Europskoj uniji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedostaci: Bliske veze s Katoličkom crkvom,  nedovoljno učinjeno za suzbijanje korupcije, prevelika spremnost na kompromise s HDZ-om", zaključuje Bard.

Milanovića smjestio u mandat Stipe Mesića

No s druge strane, Bard je potpuno pobrkao lončiće po pitanju tko je bolji političar. Dok je među prednosti i mane ponovo nabrajao općenite odrednice konzervativne odnosno liberalne politike, za Milanovića uopće nije spomenuo da je bio premijer, a predsjednički mandat mu je smjestio u vrijeme Stipe Mesića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zoran Milanović i Andrej Plenković su dvojica hrvatskih političara koji su u posljednjih nekoliko godina imali značajan utjecaj na hrvatsku politiku. Milanović je bio predsjednik Hrvatske od 2000. do 2010. godine, a Plenković je bio premijer Hrvatske od 2016. godine.

Milanović je socijaldemokrat koji je poznat po svom liberalnom svjetonazoru i svom zalaganju za socijalnu pravdu. Plenković je konzervativac koji je poznat po svom ekonomskom programu i svom zalaganju za nacionalnu sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović i Plenković su bili u sukobu u vezi s mnogim pitanjima, uključujući gospodarstvo, migracije i odnose s Europskom unijom. Milanović je kritizirao Plenkovićeve ekonomske politike, koje smatra da nisu dovoljno socijalno odgovorne. Plenković je kritizirao Milanovićeve migracijske politike, koje smatra da su preliberalne. Milanović je također kritizirao Plenkovićeve odnose s Europskom unijom, koje smatra da su previše pokorne.

Milanović i Plenković su bili u sukobu i u vezi s drugim pitanjima, kao što su korupcija, obrazovanje i zdravstvo. Milanović je kritizirao Plenkovićevu vladu zbog korupcije, a Plenković je kritizirao Milanovićevu vladu zbog neuspješnih reformi u obrazovanju i zdravstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović i Plenković su dva vrlo različita političara s različitim svjetonazorima. Njihov sukob je imao značajan utjecaj na hrvatsku politiku, i vjerojatno će nastaviti imati utjecaj u budućnosti", piše Bard, prije nego što je pobrojio prednosti i mane svakog od njih.

Zoran Milanović

Prednosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

•             Liberalan svjetonazor

•             Zalaže se za socijalnu pravdu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

•             Ima iskustvo kao predsjednik Hrvatske

•             Jedan je od najpopularnijih hrvatskih političara

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedostaci:

•             Neki ga smatraju previše liberalnim

Tekst se nastavlja ispod oglasa

•             Neki smatraju da previše koketira s ljevičarima

•             Neki ga smatraju previše sklonim sukobu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andrej Plenković

Prednosti:

•             Konzervativan svjetonazor

Tekst se nastavlja ispod oglasa

•             Zalaže se za ekonomski rast

•             Ima iskustvo kao premijer Hrvatske

Tekst se nastavlja ispod oglasa

•             Jedan je od najuspješnijih hrvatskih političara

Nedostaci:

•             Neki ga smatraju previše konzervativnim

•             Neki ga smatraju previše sklonim korupciji

•             Neki ga smatraju previše sklonim slijeđenju stranačke linije

"U konačnici, na svakom pojedincu je da odluči tko je bolji političar. Postoje prednosti i nedostaci kod Milanovića i Plenkovića, a svaki pojedinac mora odlučiti koje prednosti više cijeni", zaključuje.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo