jedinstveni registar još ne postoji /

Je li liberalniji zakon o potpomognutoj oplodnji povećao broj rođene djece?

Je li liberalniji zakon o potpomognutoj oplodnji, koji je na snazi već 3 i pol godine, povećao broj rođene djece? Iako je riječ o uvijek kontroverznoj temi - odgovor se ne zna. Jedinstveni registar još uvijek ne postoji, a zadnja dostupna brojka je iz 2013.

12.2.2016.
18:43
VOYO logo

Raste li broj djece začete potpomognutom oplodnjom - i je li liberalniji zakon imao uspjeha? U Petrovoj kažu - da. 

"Veći je broj poroda, manji je broj višeplodnih trudnoća, zadnjih 3 godina nema trojki", rekao je Hrvoje Vrčić, predstojnik Zavoda za humanu reprodukciju KBC-a Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali ni pravih brojki. Nevjerojatno - ali za uvijek zanimljivu temu zadnji je dostupan podatak za 2013. Tako je 2011. kada je na snazi još bio konzervativan zakon rođeno 782 djece, 2012. 70 više, a 2013. 996. Je li porast posljedica novog zakona? 

Veći je broj poroda, manji je broj višeplodnih trudnoća, zadnjih 3 godina nema trojki Hrvoje Vrčić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prva godina, koja bi pokazala učinak zakona, je 2014. godina, a još uvijek nemamo nikakve podatke za tu godinu. Na državnoj razini teško mi je reći čega je posljedica taj povećan broj poroda jer i dalje nemamo jedinstveni registar", rekao je Krunoslav Kuna, predstojnik Klinike za ženske bolesti, KBC Sestre milosrdnice.

Registar, je trebao postojati već 3 godine, a tek se u prije 2 mjeseca počeo formirati - u Udruzi Roda su ljuti jer stari je restriktivni zakon zabranjivao zamrzavanje zametaka. 

U spremnicima u Hrvatskoj čuva se 8.000 zamrznutih zametaka - hoće li se to smjeti i dalje ili će HDZ-ova vlast zabraniti - ne žele reći.

Struka kaže ne bi smjeli jer po zakonu iz 2012. radi se dobro. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se bude mijenjat će se na bolje, nećemo ići na ograničavanje ni zabranjivanje zamrzavanja - to ne bi bilo dobro za Hrvatsku niti za naše parove", rekao je Vrčić.

A koliko je dobro trenutno - znat će se tek kad stignu brojke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo