kršenje zakona / Je li 89 zaposlenika Hanfe nezakonito trgovalo vrijednosnicama? 'Dvoje je sankcionirano, proširujemo nadzor'

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

U agenciji tvrde kako nitko od sadašnjih rukovodećih kadrova nije imao spornih transakcija.

7.6.2022.
14:43
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Portal Index je objavio kako je čak 89 zaposlenika Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) trgovalo vrijednosnim papirima suprotno Zakonu o tržištu kapitala.

Uspoređujući dokumente koje su dobili s podacima koje im je dala sama agencija, navode kako su zaposlenici prijavili 953 transakcije vrijednosnim papirima, te da nisu prijavili najmanje 711 transakcija. Nedozvoljeno je trgovalo ukupno 89 zaposlenika Hanfe, a od tog broja, njih 53 i dalje su zaposlenici tog regulatora, piše Index.  Prema posljednjim podacima, u Hanfi je zaposleno malo manje od 180 zaposlenika pa ispada da je gotovo svaki treći zaposlenik prekršio zakon. Navode i kako se od 53 aktivna zaposlenika Hanfe, u 20 slučajeva radi o tome da su propustili obavijestiti Hanfu o svom trgovanju vrijednosnim papirima, dok se u 33 slučaja radi o propustu prijave trgovanja člana zajedničkog kućanstva. Portal piše da je od 53 aktivna zaposlenika, sedmero zaposlenika na odgovornim pozicijama u Hanfi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hanfa: Napravit ćemo dodatan nadzor

RTL je poslao upit Hanfi da se očituje na ove informacije, a podsjetimo, to nije prvi put da se govori o ovoj temi. Između ostalog, u agenciji tvrde kako nitko od sadašnjih rukovodećih kadrova nije imao spornih transakcija.

"Hanfa, kako je i propisano, vodi listu zaposlenika i njihovih prijavljenih transakcija te u potpunosti poštuje sve zakonske obaveze. Ukoliko se ukaže potreba te se transakcije i dodatno analiziraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prvih medijskih napisa Hanfa je krenula u dodatan nadzor trgovanja od strane zaposlenika te je ustanovljeno da nitko od sadašnjih rukovodećih kadrova (direktori, voditelji) nije imao spornih transakcija.

Image
Sad istražuju je li istina /

Zbog trgovanja vrijednosnicama banaka HANFA provjerava sve u HNB-u, čak i guvernera Vujčića i zamjenicu Švaljek

Image
Sad istražuju je li istina /

Zbog trgovanja vrijednosnicama banaka HANFA provjerava sve u HNB-u, čak i guvernera Vujčića i zamjenicu Švaljek

S obzirom na proširenje medijskih napisa Hanfa je pristupila dodatnim provjerama transakcija te će napraviti dodatan nadzor nad transakcijama svih zaposlenika. Temeljem dosadašnjih saznanja za dva zaposlenika su već propisane disciplinske mjere, jedan je postupak još u tijeku, a nakon što bude proveden dodatni nadzor te ukoliko se utvrdi dodatna odgovornost zaposlenika bit će poduzete sve potrebne mjere, u skladu s utvrđenim stanjem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se u budućnosti prevenirali svi problemi u vezi s neprijavljenim transakcijama zaposlenika donesen je novi pravilnik koji je zaposlenicima zabranio trgovanje svim izdanjima domaćih trgovačkih društava, a ne samo subjekata nadzora. Prilikom izrade pravilnika u obzir su uzete i ažurirane smjernice inozemnih regulatora, kako bismo pritom primijenili najbolju svjetsku praksu", navode u Hanfi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo