JAVIO SE SPLITSKI KIRURG KOJEG OPTUŽUJU ZA SMRT ČETVERO PACIJENATA: / Evo kako objašnjava te 'napade' iz anonimnog pisma

Image
Foto: Nova TV/Provjereno

Denisa Nenadića, šefa Zavoda za kardiokirurgiju KBC-a Split, netko je anonimnim pismom u čak 25 slučajeva optužio za nesavjesno liječenje, neznanje i nestručnost,

24.1.2020.
8:09
Nova TV/Provjereno
VOYO logo

Nakon priče o šefu Zavoda za kardiokirurgiju KBC-a Split koji je za operaciju tražio mito, ovog su se tjedna pojavila anonimna pisma u kojima se optužuje novi šef da je nesavjesno liječio pacijente, što je dovelo do četiriju smrtnih slučajeva na odjelu u posljednjih godinu dana. Na tom odjelu, od slučaja uzimanja mita, vlada potpuni kaos. Ministar zdravstva, Milan Kujundžić, je tada poslao inspekciju od 10 liječnika iz Zagreba koji su bili zgroženi onime što su vidjeli.

U svome su izvješću pisali kako liječnik koji je primao mito i dalje radi tamo te da se pacijenti ciljano šalju baš njemu. No, ta izvješća nikad nisu ugledala svjetlo dana. Bivši šef kardiokirurgije, Cristian Bulat, prema optužnici USKOK-a primio je mito od 3000 eura kako bi spasio supruga Ljubice Adžaip, koja je o tome tada progovorila u Provjerenom. Istražiteljima nije znao objasniti otkud mu imovina vrijedna 3,5 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga je na njegovo mjesto došao Denis Nenadić, kojeg je sad netko optužio za neznanje i nestručnost. U pismu je pobrojeno 25 slučajeva, gdje je liječnik, po procjeni prijavitelja, pogriješio. Četiri slučaja su završila smrću pacijenta. U jednom slučaju liječnika se optužuje da je umjesto dvije premosnice napravio jednu te da je taj pacijent umro na operacijskom stolu.

"Mislim da je to neutemeljena, paušalna optužba. Odnosi se na dio bolesnika s visokim rizikom, radi se o nekoliko disekcija aorte gdje je prediktivni mortalitet bilo gdje u svijetu i kod nas prilično visok, a ostale su spekulativne optužbe o tome jesu li nekom pacijentu napravljene dvije ili tri premosnice. Svi ti bolesnici su dobro, ambulativno su kasnije praćeni i nije bilo tegoba", rekao je Nenadić novinarki Provjerenog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, priznaje kako je jedan smrtni slučaj već prijavljen policiji: "Bila je prijava za jednog bolesnika u smislu medicinske procedure, anonimna, isti tekst, isti stil pisanja. Za jednog od navedenih sada."

Image
STRAVA NA SPLITSKOJ KARDIOKIRURGIJI: /

Netko u anonimnom pismu optužuje liječnika da je ubio 4 pacijenta; Kujundžić šalje inspekciju

Image
STRAVA NA SPLITSKOJ KARDIOKIRURGIJI: /

Netko u anonimnom pismu optužuje liječnika da je ubio 4 pacijenta; Kujundžić šalje inspekciju

Osveta podmićenog bivšeg šefa?

KBC Split će provesti izvanredni stručni nadzor, a ministar Kujundžić je već najavio slanje inspekcije. Reagirat će i druge institucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o jednoj ozbiljnoj optužbi pa bez obzira koja je strana u pravu, je li ona koja je optužena ili ona koja optužuje, u oba slučaja Hrvatska liječnička komora mora svakako reagirati", rekla je Vikica Krolo iz Hrvatske liječničke komore.

Prozvani kardiokirurg u anonimnoj prijavi vidi prijavu liječnika Bulata, ranije optuženog za primanje mita, kojeg je naslijedio na šefovskoj poziciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pretpostavljam da je to dio šire strategije s obzirom na neka ranija vremena. Sumnjam da će se utvrditi pogreška", uvjerava Nenadić, dok je Bulat takve tvrdnje odlučno demantirao.

Struktura Zavoda u rasulu

No, raniji inspekcijski nadzor utvrdio je da liste čekanja nisu postojale, već se redoslijed operacija utvrđivao paušalno. Uočeno je i kako se s Odjela kardiologije šalje pacijente na Zavod za kardiokirurgiju ne poštujući procedure, te da je doktor Bulat imao triput više pacijenata od drugih liječnika, dok troje mlađih operatera na edukaciji nije radilo gotovo ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Došli smo u Split i zatekli kolegu da i dalje radi i jedan Zavod i strukturu koja je bila u rasulu. Možemo to otvoreno reći. Bila je vrlo loše strukturirana. Zapravo neka posebna struktura nije ni postojala", kazao je voditelj Odjela za koronarnu kirurgiju Daniel Unić, koji je provodio nadzor.

Bulata sada čekaju optužnice i suđenje, a Nenadića očitovanje na optužbe za nesavjesno liječenje. KBC Split će, pak, morati objasniti zašto su godinu dana prikrivali nered na svome zavodu. Svi akteri će biti pod prismotrom inspekcije, policije i, na kraju, DORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Normalno da nikome nije drago ići na operaciju u centru gdje ne znate što će vas dočekati, tko će vas dočekati, tko je s kim, tko je na čijoj strani uvjetno rečeno, ako vidimo da tu postoje strane. Normalno da su ljudi nesigurni. Mislim da to nikako nije dobro", zaključio je liječnik Unić.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo