Javili se 'krivci': Mi smo objavili Sanaderovu snimku!

Hakerska organizacija NullSecurity Croatia preuzela je odgovornost za objavljivanje snimke svjedočenja Ive Sanadera na YouTubeu – barem tako tvrdi na svom profilu na Facebooku.

2.12.2011.
13:50
VOYO logo

Hakeri iz organizacije NullSecurity Croatia pišu da "za odavanje i postavljanje videa o svjedočenju Ive Sanadera preuzimamo potpunu odgovornost na sebe", uz dodatak da poručuju "DORH-u da malo bolje zaštiti svoj server ;)".

Koliko se da zaključiti iz aktivnosti na Facebook profilu ovih hakera, u tijeku je i njihov napad na internetsku stranicu HDZ-a, no ona je još dostupna javnosti. Napad su započeli u 10 sati i 59 minuta po hrvatskom vremenu, no napadnutoj stranici se još ništa nije dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti su hakeri objavili "povjerljive dokumente" s nazivima 'HDZ platio Karamarku', 'Tajne HDZ-a' i 'Tajni dokument POA-e iz 2005.', no korisnici im već šalju komentare da 'dokumenti' ne donose ništa novo, jer su podaci iz njih već objavljeni u medijima.

Inače, novi korisnik nbblal na YouTubeu je ponovno postavio 12-minutnu snimku svjedočenja koja je u četvrtak uklonjena. Stoji li iza tog nadimka netko od hakera iz NullSecurityja, još nije jasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Sanaderov iskaz istražiteljima USKOK-a od 21. srpnja ove godine u četvrtak poslijepodne objavljen je u svim hrvatskim medijima. Na YouTube ga je postavio korisnik pod imenom RemetinecLIVE još 27. studenoga, a nakon što je za objavu doznao DORH, ona je uklonjena s YouTubea. Iz DORH-a su kao reakciju na tvrdnje hakera priopćili da "snimke ispitivanja osumnjičenika po novom Zakonu o kaznenom postupku nisu nikada bile pohranjene na serverima DORH-a niti USKOK-a, pa slijedom toga nisu niti su mogle biti skinute sa tih servera". Kažu, snimke se pohranjuju isključivo na optičkim DVD medijima.

Također ističu da je lokalna mreža USKOK-a koji se koristi za rad Ureda i fizički izdvojena i nije povezana s javnim komunikacijskim mrežama. "Ne može joj se pristupiti s interneta, pa nisu mogući bilo kakvi upadi u sustav putem interneta ili s komunikacijskih mreža dostupnih drugim osobama. Iostali serveri Državnog odvjetništva nisu sigurnosno ugroženi ni na koji način", kažu iz DORH-a i kažu da su izjave hakera 'objede'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo