'TO JE LIHVARSKI TEČAJ' / U mjenjačnici u Zagrebu za 100 eura dobila smiješno malo kuna: 'Ovo nisam nikad doživjela, ali nisam imala izbora. Gule nas do kože'

Image

'Znam da nisam morala mijenjati kod njih, ali imala sam samo eure i morala sam na put. I ta je mjenjačnica jedina radila. Računala sam na 7.53 ili eventualno nešto mrvu nepovoljnije, ali ovo je baš drsko', kaže naša čitateljica

26.8.2022.
20:00
VOYO logo

Jutros nam se javila čitateljica želeći javno podijeliti ljutnju zbog iznosa koji je dobila razmijenivši 100 eura u jednoj mjenjačnici na Autobusnom kolodvoru u Zagrebu. Iako je na današnjoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke srednji devizni tečaj za euro bio 7,511 kuna, a prodajni 7,534 kuna, njoj su u toj mjenjačnici isplatili tek "zaokruženih" 700 kuna.

"Ne pamtim da sam ikad ovo doživjela, ovakvog lihvarskog tečaja nema ni na crno", ogorčeno nam je kazala čitateljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MOTO DERI DOK JOŠ MOŽEŠ /

Naš čitatelj nije mogao vjerovati kakav mu je tečaj eura dala mjenjačnica u Splitu : 'Kako je to moguće, kao da smo na cesti'

Image
MOTO DERI DOK JOŠ MOŽEŠ /

Naš čitatelj nije mogao vjerovati kakav mu je tečaj eura dala mjenjačnica u Splitu : 'Kako je to moguće, kao da smo na cesti'

'Nisam imala izbora, ta je mjenjačnica jedina radila'

Na naše pitanje je li baš morala mijenjati eure po tako nepovoljnom tečaju, kaže da nije imala izbora jer je bila u žurbi.

"Znam i ja da nisam morala mijenjati kod njih, ali imala sam samo eure, a morala sam na put. I ta je mjenjačnica jedina radila. Računala sam na 7.53 ili eventualno nešto mrvu nepovoljnije, ali ovo je baš drsko", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koncu se zapitala: "Zašto u ovoj zemlji sve mora biti po principu "ogulim te do kože". Tko njih kontrolira?"

Nije to, naravno, ni prvi ni posljednji takav slučaj, barem do 1. siječnja iduće godine kada će Hrvatska uvesti euro, a mnoge mjenjačnice zatvoriti vrata. Svakoga ljeta portali vrve tesktovima o turistima koji su se, poput naše čitateljice, osjetili "oguljenima" nakon što su izašli iz mjenjačnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Jadranu se ljetos za 100 eura dobivalo "čak" 607 kuna!

Samo za primjer, brzinskim smo guglanjem pronašli tekst o turistu koji je početkom lipnja u jednoj mjenjačnici u Makarskoj za 100 eura dobio - 607 kuna! (Dobro ste pročitali - ne 707, nego 607.) Nekoliko dana kasnije objavljen je i tekst o turistu iz Nizozemske koji je, također negdje u Dalmaciji (nije spomenuto u tom tekstu) za 100 eura također dobio 607 eura. A početkom kolovoza na Net.hr-u smo objavili priču jednog čitatelja koji je u mjenjačnici u Splitu razmijenio 40 eura dobivši za njih tek 280 kuna, iako je prema službenom prodajnom tečaju HNB-a toga dana trebao dobiti 301,46 kuna.

Pita li se vlasnike mjenjačnica, od one u Makarskoj do ove na Autobusnom kolodvoru u Zagrebu, svi će reći isto: da posluju u skladu s propisima, da je takva praksa uobičajena u mjenjačnicama na frekventnim lokacijama gdje su zakupi visoki te da je tečajna lista vidljivo istaknuta i svima koji uđu jasno sugerira "uzmi ili ostavi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legalno je, mjenjačnice mogu slobodno formirati tečaj

Pita li se glavnog regulatora financijskih aktivnosti u Republici Hrvatskoj - Hrvatsku narodnu banku - u čijoj je nadležnosti i rad ovlaštenih mjenjačnica (nadzor istih je u nadležnosti Ministarstva financija, nap.a.) - takvi niski prodajni tečajevi za devize nisu protuzakoniti. Tamo kažu da "na tržištu stranih sredstava plaćanja u Republici Hrvatskoj banke i ovlašteni mjenjači utvrđuju tečajeve stranih valuta u odnosu na kunu koje primjenjuju kod otkupa odnosno prodaje stranih sredstava plaćanja samostalno, odnosno u skladu sa svojom poslovnom politikom". To se, kažu, zasniva se na odredbi članka 44. Zakona o deviznom poslovanju (Narodne novine, br. 96/2003., 140/2005., 132/2006., 150/2008., 92/2009., 133/2009. – Zakon o platnom prometu, 153/2009., 145/2010., 76/2013. i 52/2021.) kojim je uređeno da se tečaj strane valute prema kuni slobodno formira na tržištu stranih sredstava plaćanja na temelju ponude i potražnje.

Također, u HNB-u ističu da je ovlašteni mjenjač dužan na mjenjačkom mjestu istaknuti važeću tečajnu listu s tečajevima stranih valuta kojima trguje, tako da bude vidljiva strankama. A ako klijent nakon već obavljene transkacije zaključi da mu je primijenjeni kupovni tečaj neprihvatljiv (čitaj: da je dobio premalo) tada može zatražiti storniranje transakcije, odnosno povrat gotovine strane valute koju je razmijenio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo