OBLJETNICA BLJESKA / Jandroković u Okučanima tampon zona premijeru i predsjedniku, ali šutnja nije dugo trajala

Dok je predsjednik Vlade dolazio, predsjednik je razgovarao sa svojim predstojnikom. U prigodnim izjavama na prvi pogled bili su složni

1.5.2022.
18:38
VOYO logo

U Okučanima je obilježna 27. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak u kojoj je od srpskog okupatora oslobođena zapadna Slavonija. Državni vrh odao je počast 51-om poginulom hrvatskom branitelju, a predsjednici Republike i Vlade, barem u porukama ujedinjeni: Važno je da se povijest ne iskrivljuje. A onda Zoran Milanović iz Varaždina o Andreju Plenkoviću i njegovim potezima i suradnicima nije birao riječi.

Pet minuta prije službenog programa u Okučane je stigao predsjednik Republike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijavak, a potom polaganje vijenaca izaslanstava. Najprije obitelji poginulih, a onda državni vrh.
Svi u isto vrijeme nakon dvije pandemijske godine - i još jedan hladan susret Milanovića i Plenkovića. Bez pogleda. Nakon minute šutnje, nebo su proparali migovi…A šutnja se nastavila među državnim vrhom. Dok je predsjednik Vlade dolazio, predsjednik je razgovarao sa svojim predstojnikom. U prigodnim izjavama na prvi pogled složni:

Image
zar stvarno to? /

VIDEO Milanović iznenadio izjavom na kojem je poslu bio najsretniji u životu

Image
zar stvarno to? /

VIDEO Milanović iznenadio izjavom na kojem je poslu bio najsretniji u životu

"Nisam za ideologizaciju povijesti, smatram da je opasna, ali to djecu treba učiti, to su činjenice. Hvala. Nema pitanja", kazao je Zoran Milanović, predsjednik Republike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez pitanja i premijer.

"Kocke vedrine, njih 51 simbolika su i uspomene onih koji su dali svoj život za našu slobodu, za našu demokraciju. Zato je važno da sve generacije koje dolaze kasnije trebaju dobro znati što se događalo 90-ih godina u vrijeme velikosrpske agresije, u vremenu okupacije Zapadne Slavonije", rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao tampon zona između njih cijelo vrijeme - predsjednik Sabora. No, na konkretno pitanje o razjedinjenom državnom vrhu izbjegao odgovor.

"Odgovorio sam vam. Vizija predsjednika Tuđmana i herojstvo hrvatskih branitelja svima nama koji obnašamo javne dužnosti trebaju biti primjer, uzor kako se treba boriti za Hrvatsku", rekao je Goran Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pratnji ministara Plenković najprije s građanima.
Zbog zdravstvenih razloga nije bilo ministra branitelja Tome Medveda, ali jesu drugi, među njima i novi. I činilo se da će sve biti mirno. Iako je Milanović prije dvije godine Okučane napustio zbog majica "Za dom spremni", ove godine ih nije vidio, ali je zato iz Varaždina raspalio po premijeru.

"Sjećate se toga prošle godine u Okučanima, isto je pobjegao od mene. Mislim, pobjegao od mene. Fućka mi se. Imam je bolje društvo. Pa nisam ja njegova mater, ja sam predsjednik Republike, vrhovni zapovjednik, ako ćemo surađivat, surađivat ćemo", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez vrhovnog zapovjednika prošle su vježbe u kojima su sposobnost pokazale specijalne postrojbe hrvatske vojske i policije. I dok Plenković kaže da je politika Vlade jačati nacionalnu sigurnost i osnažiti hrvatsku vojsku i policiju…
"To se vidi u proračunskim izdvajanjima i u pojačanju njihovih sposobnosti i svemu onome što će Hrvatsku učiniti sigurnom i pouzdanom partnericom u okviru Europske unije i snažnom saveznicom u okviru NATO-a", rekao je Plenković.

Milanović o bespotrebnim avionima i ministru obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo 12 aviona s kravatama jer je 'debela devojka ili debeli dječak' ušao u tvornicu slatkiša i zavukao ruku. BLIC Nije li nam trebalo 100 bespilotnih letjelica, 100 proturaketnih sustava kako to ovaj što je doktorirao za 500 u Osijeku nazivao kratkoročni i dugoročni raketni sustav. Imenuj konja za ministra kao Kaligula", rekao je Milanović.

Ona šutnja između Plenkovića i Milanovića trajala je ni sat vremena - koliko službeni program u Okučanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo