SVE ZBOG AFERE HEP / Jandroković odbio zahtjev oporbe za izvanrednom sjednicom: U obrazloženju pojasnio i zašto

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

S obzirom na to da uz zahtjev za sazivanje Sabora na izvanredno zasjedanje nisu priloženi potpisi većine zastupnika, razvidno je kako taj zahtjev nije podnio ovlašteni predlagatelj, naglašava predsjednik Sabora

14.7.2023.
16:49
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

U odgovoru na pisani prijedlog 10 oporbenih klubova za sazivanjem izvanredne saborske sjednice, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković naveo je da sjednicu neće sazvati jer uz zahtjev nisu priloženi potpisi većine zastupnika odnosno nije ga podnio ovlašteni predlagatelj.

Jandroković u pisanom odgovoru upućenom oporbenim klubovima podsjeća da je člankom 79. stavkom 2. Ustava i člankom 220. stavkom 1. Poslovnika Hrvatskoga sabora propisano da Sabor zasjeda izvanredno na zahtjev predsjednika Republike, Vlade te većine svih zastupnika u Saboru, kao i da je predsjednik Sabora, u skladu s Poslovnikom dužan sazvati izvanrednu sjednicu onda kada pisani i obrazloženi zahtjev podnese ovlašteni predlagatelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Oporba radi plinske afere traži izvanrednu sjednicu Sabora. Benčćić za Danas: 'Kontaktirati ćemo predsjednika RH'

S obzirom na to da uz zahtjev za sazivanje Sabora na izvanredno zasjedanje nisu priloženi potpisi većine zastupnika, razvidno je kako taj zahtjev nije podnio ovlašteni predlagatelj, naglašava predsjednik Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stoga sam u skladu s člankom 79. stavkom 3. Ustava RH te člankom 220. stavkom 2. Poslovnika Hrvatskoga sabora proveo konzultacije s klubovima zastupnika koji čine parlamentarnu većinu te su me izvijestili kako smatraju da nije potrebno sazivanje Hrvatskoga sabora na izvanredno zasjedanje", navodi Jandroković u odgovoru.

Nisu ispunjeni uvjeti

Zastupnike 10 oporbenih klubova slijedom toga obavijestio je da "nisu ispunjeni uvjeti iz članka 79. stavka 2. Ustava RH i članka 220 stavka 1. Poslovnika Hrvatskoga sabora za sazivanje Hrvatskoga sabora na izvanredno zasjedanje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog za sazivanjem izvanredne saborske sjednice uputili su mu klubovi zastupnika Centra i Građansko-liberalnog saveza, Domovinskog pokreta, Fokusa i Reformista, Hrvatske seljačke stranke i Radničke fronte, Hrvatskih suverenista, IDS-a, Mosta, Možemo, Socijaldemokrati i SDP-a.

Image
NEZNANJE, NEMAR ILI NEŠTO GORE? /

Uskok je trebao otkriti zašto HEP ništa nije poduzeo: Bivši ministar objasnio veliki problem u pozadini plinske afere

Image
NEZNANJE, NEMAR ILI NEŠTO GORE? /

Uskok je trebao otkriti zašto HEP ništa nije poduzeo: Bivši ministar objasnio veliki problem u pozadini plinske afere

Saborska oporba jutros je napustila saborsku sjednicu, ustrajavajući da se sazove izvanredno saborsko zasjedanje zbog šestotjednog štrajka u pravosuđu i plinske afere, a Jandroković im je na sjednici odgovorio pod kojim će uvjetima isti dan, odnosno u propisanom roku, udovoljiti njihovim zahtjevima. Ako skupite 76 potpisa, ako izvanrednu sjednicu sazove Vlada ili predsjednik države, postoje pravila, i ja ih se držim, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo