'MI SMO KATOLICI' / Jandroković: 'Izrael i dalje može računati na potporu hrvatskog naroda'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell
12.12.2023.
14:52
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Članovi Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Izrael zapalili su u utorak svjećice u povodu židovskog blagdana svjetla Hanuke, a predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković kazao je da Izrael i dalje može računati na potporu hrvatskog naroda.

Predsjednik Sabora izrazio je žaljenje što je židovski blagdan ove godine obilježen krvavim ratom s Hamasom te kazao da Hrvatska, s obzirom na iskustva iz 1990-ih, razumije kroz što Izrael prolazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odmah smo osudili zločin koji se dogodio 7. listipada i teško je bilo povjerovati da je takvo što moguće. Itekako dobro možemo razumjeti što znači zločin, što znači žrtva i možete i dalje računati na potporu hrvatskog naroda", rekao je Jandroković u prigodnom obraćanju u Hrvatskom saboru.

Image
PROCURILE SNIMKE /

Divljaštvo izraelskih vojnika: Pale, bacaju i uništavaju potrepštine u Gazi, a sve to snimaju

Image
PROCURILE SNIMKE /

Divljaštvo izraelskih vojnika: Pale, bacaju i uništavaju potrepštine u Gazi, a sve to snimaju

"Mi smo katolici i imamo svoje vrijednosti, a istovremeno poštujemo i druge, poštujemo one koji slave svjetlo, nadu i ljubav, prvo među svojima a onda i među onima koji su drugačiji od njih", dodao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kršćani u ovo doba godine također pale svijeće na adventskom vjenčiću pripremajući se za Božić, rekla je voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Marijana Petir, a tradicionalno paljenje svijeća simbolizira svjetlost koja pobjeđuje tamu. 

'Hanuka nas uči da su čuda moguća'

"Hanuka nas podsjeća da se svjetlo može pronaći čak i u najtamnijim trenucima, a svi smo svjedoci da je takvih trenutaka nažalost sve više. Jedino zajedno, imajući poštovanje i razumijevanje jedni za druge, možemo graditi mostove između različitih kultura, vjera i naroda", naglasila je Petir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hanuka nas uči da su čuda moguća, istaknuo je izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Gary Koren koji je uvjeren u pobjedu židovskog naroda nad teroristima Hamasa i u slobodu njihovih taoca.

"Zahvalio bih se i zastupnicima Hrvatskog sabora koji su nedavno posjetili Izrael i vidjeli protiv kakvog se teškog neprijatelja Izrael bori", kazao je veleposlanik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandroković pozvan u posjet Izraelu

Predsjednik izraelskog parlamenta (Knesset) Amir Ohana pozvao je svog kolegu Jandrokovića u posjet Izraelu kako bi zajedno posjetili kibuce uz granicu s Gazom, gdje su 7. listopada počinjeni brojni zločini.

"Nismo zaboravili kako je Hrvatska glasala na Općoj skupštini UN-a u listopadu, samo se 4 europske države glasale u prilog Izraelu. Principijelna stav Hrvatske itekako cijenimo i ne uzimamo ga zdravo za gotovo", izjavio je Ohana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo