Ministar poljoprivrednicima: Prozivanja su neutemeljena

13.8.2012.
14:52
VOYO logo

"Gdje je ministar", pitali su ogorčeni poljoprivrednici kojima je 60 do 100 posto uzgoja propalo zbog suše, a iz Ministarstva poljoprivrede su im poručili da nemaju novca za odštete.

Od Vlade očekuju da ponudi alternativna rješenja za posljedice suše, u protivnom najavljuju prosvjede. I u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori zamjerili su ministru Tihomiru Jakovini što šuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije selo u nekakvoj, bog zna kakvoj, gospodarskoj situaciji, odnosno znaju svi da smo bez novaca jer bi inače ponudili nagradu. Ovako molimo za pomoć građane da nam jave gdje je ministar. Sve gori, a od ministra ni slike ni tona. Takvo ponašanje je nedopustivo", rekao je Mijo Latin iz Hrvatske poljoprivredne komore.

'Prozivanja su neargumentirana, obišao sam teren'

Poljoprivrednicima je ministar odgovorio, preko Dnevnika HTV-a. "Prozivanja su neargumentirana, obišao sam teren, ministarstvo je dalo izjavu. Novi sastanak s proizvođačima dogovoren je za četvrtak", kazao je Jakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Suosjećam sa svim poljoprivrednim proizvođačima koji trpe štetu, ali poljoprivreda je 'proizvodnja pod vedrim nebom' i to je rizik te proizvodnje koji je uvijek prisutan", rekao je Jakovina dodavši da smo država bogata vodnim resursima koji se malo koriste.

"Samo pet posto površina se navodnjava", rekao je ministar, pa otkrio da je plan da se sa sadašnjih 16 tisuća hektara do 2020. godine dođe do 90 tisuća hektara koji se navodnjavaju. Ministar je ponovio da u proračunu nemaju sredstva za isplatiti štete od suše poljoprivrednicima, te je još napomenuo da poljoprivrednici dovoljno ne koriste sustav osiguranja poljoprivrednih površina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo