JADRANKA KOSOR SE 'ZAKAČILA' SA STRANICOM KORONAVIRUS.HR: / 'Zašto ovaj WhatsApp pomoćnik nije mogla biti pomoćnica?'

Image

Jadranka Kosor je na Twitteru povela raspravu o tome zašto je novi digitalni pomoćnik 'Andrija' dobio muško a ne žensko ime.

15.4.2020.
10:37
VOYO logo

I dok je danas ministar uprave Ivan Malenica izjavio kako je već prvoga dana na sustavu "Andrija", prvom digitalnom asistentu u borbi protiv koronavirusa na WhatsAppu u Hrvatskoj, bilo oko 30.000 korisnika te ih se preko 75% izjasnilo da su time zadovoljni, bivša premijerka i bivša šefica HDZ-a Jadranka Kosor postavila je pitanje na Twitteru zašto "WhatsApp pomoćnik" nije nazvan prema nekoj ženi.

"I da; zašto ovaj WhatsApp pomoćnik nije mogla biti pomoćnica? Neko žensko ime? Ali, da, jasno", napisala je Kosor, nakon čega su sa službene hrvatske stranice Koronavirus.hr pokušali odgovoriti na ovo pitanje koje se očigledno tiče feminizma i položaja žena u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Andrija je ime dobio po ocu preventive Dr. Andriji Štamparu koji je postavio temeljne principe javnog zdravstva primijenjene diljem svijeta", odgovorila je stranica Koronavirus te na kraju dodala emotikon smješka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pouka ili objašnjenje?

Nije trebalo dugo čekati odgovor Kosor koja je naglasila da joj pouka ne treba: "Znam ja tko je bio Andrija Štampar. Pouka mi ne treba. Niste vjerojatno shvatili bit moga tvita, ali nije važno." Stranica Koronavirus potom je odgovorila kako to nije bila pouka, nego objašnjenje zašto je Andrija, a ne neko drugo ime.

"Pa vidjela sam zašto je Andrija. I prije vašeg objašnjavanja. Svaka čast Andriji Štamparu. Ali se ne radi o njemu. Neću dalje raspravljati jer ste vi anonimni mnogi, s anonimnima ne raspravljam, a ja s imenom i prezimenom. Sretno u radu", poručila je na kraju bivša premijerka u ovoj kratkoj razmjeni na Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DO KADA ĆEMO ŽIVJETI OVAKO? Znanstvenici dali odgovor kakav nikome nije 'sjeo': /

Socijalno distanciranje sve do 2022. godine?!

Image
DO KADA ĆEMO ŽIVJETI OVAKO? Znanstvenici dali odgovor kakav nikome nije 'sjeo': /

Socijalno distanciranje sve do 2022. godine?!

Ženski pomoćnici potiču predrasude prema ženama?

Dok su neki podržali Kosor, nazvaviši anonimne ljude iza stranice Koronavirus.hr trollovima, a neki stranicu Koronavirus, treći su pokušali argumentirati zašto je bolje da novi digitalni pomoćnik ima muško ime.

"Mislim da je dobro da je muško. Istraživanja su pokazala da ženski digitalni pomoćnici poput Siri i Alexe potiču predrasude prema ženama", napisao je jedan tviteraš i priložio članak koji to navodno potvrđuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo