Jadran je prepun kitova i morskih pasa

Talijansko-hrvatski tim znanstvenika istraživača prešao je 20.000 kilometara u 18 dana, te je iznenađen brojem životinja u Jadranu.

24.8.2010.
14:00
VOYO logo

Znanstvenici su uočili na tisuće glavatih želvi, stotine dupina, morskih pasa, velikih raža i čak pet primjeraka gotovo neuhvatljivih vrsta kitova. Najveće iznenađenje ekipi je pripremio Cuvierov kljunasti kit, vrsta koju je gotovo nemoguće opaziti jer se najčešće kreće u velikim dubinama, a snimljen je u albanskom dijelu Jadrana.

arti-201007090330006"Ugledali smo čak tri odrasla kljunasta kita i mladunče. Pilot nije mogao vjerovati svojim očima. Rekao je da je preletio dosta mora, ali takvo što još nije vidio. Međutim, ne znamo je li se mladunče okotilo u Jadranu ili su kitovi samo nakratko svratili. Te je kitove teško vidjeti jer se, kao i ulješure, zadržavaju u velikim dubinama i mogu roniti više od pola sata bez da udahnu zrak. Još nevjerojatnije nam je bilo vidjeti toliki broj glavatih dupina. Bilo je čak 1000 opažanja! Bili smo iznenađeni i brojem prugastih dupina, kao i glavatih želvi u sjevernom Jadranu. Znali smo da sve te vrste žive u Jadranu ili povremeno dođu, ali nismo mogli vjerovati da ćemo ih u 18 dana vidjeti baš toliko. Ako smo ih iz zraka snimili na stotine, znači da ih u dubinama ima mnogo više", pojasnio je Draško Holcer iz Plavog svijeta za Jutarnji list. Uz njega, u avionu su bili Caterina Fortuna, koordinatorica projekta, i Elio Filideia iz Instituta za zaštitu i istraživanje okoliša iz Rima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veći broj morskih pasa modrulja i goluba uhana zabilježio je taj tim kod Jabučke kotline. U južnom Jadranu, nedaleko od Palagruže, vidjeli su i 18 metara dugog kita Balaenoptera physalusa. Ondje ih je dočekalo i mnoštvo glavatih dupina, koje u Jadran dolaze samo povremeno iz Sredozemnog mora.

"Tako velik broj upućuje na to da možda žive u Jadranu! Isto je i s prugastim dupinima, za koje se također smatralo da su samo gosti kod nas. Zabilježili smo ih 1000 u skupinama od desetak pa do stotinu!", kazao je Holcer za Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201007090330006 arti-201006290043006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo