'JABUKE UVEZENE IZ SLOVENIJE UZGAJANE SU KOD NUKLEARKE KRŠKO': / Domaći proizvođači upozoravaju na propuste u kontroli

Image
Foto: Thinkstock, Jupiterimages

Domaći proizvođači konačno su zadovoljni kontrolom, jer kažu, na hratskim policama ima itekako zagađenih proizvoda.

22.11.2016.
22:56
Thinkstock, Jupiterimages
VOYO logo

"Podržavamo ministra Tolušića da se do kraja raskrinka trgovački lobi koji je u sprezi s korumpiranim državnim službenicima, koji su, u to smo se uvjerili, spremni i zataškavati pojedine slučajeve", kaže za Glas Slavonije predsjednik klastera Slavonska jabuka Stjepan Zorić komentirajući kontrolu proizvoda u prodavaonicama diljem zemje. Zorić podsjeća kako hrvatski ne samo voćari nego i mesari i mljekari i povrtlari već godinama traže da se uredi stanje na tržištu kako bi se obzdali veletrgovci, prekupci i trgovački lanci.

Zorić ističe kako u njegovom klasteru problema s kontrolom nemaju i da su na nju spremni, ali i kako su zahvaljujući posjedovanju certifikata Global G.A.P. neki od članova klastera izvezli svoje jabuke u Dubai, uz vrlo rigoriznu kontrolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'PRODAJU NAM JABUKE IZ POLJSKE KOJE UGROŽAVAJU ZDRAVLJE': /

Posao u kojem se vrte milijuni plaćaju Hrvati

Image
'PRODAJU NAM JABUKE IZ POLJSKE KOJE UGROŽAVAJU ZDRAVLJE': /

Posao u kojem se vrte milijuni plaćaju Hrvati

Jabuke 2 godine u hladnjaču pa kupcima na policu

Koliko je kontrola kvalitete uvoznih prehrambenih proizvoda potrebna, Zorić je potkrijepio činjenicama kako se nekontrolirano uvozi voće koje je čuvano dvije godine u hladnjačama, a da bi toliko dugo bilo sačuvano, ono mora biti potopljeno u fungicidnu otopinu te su i ostaci kemikalija u njemu sigurno veći od dozvoljenih. Zorić također raspolaže podacima kako su jabuke koje su uvezene iz Slovenije uzgajane u okolici nuklerane elektrane Krško te su navodnjavane vodom koja je prethodno upotrijebljena za hlađenje nuklearnog reaktora.

"Najžalosnije je što se onda takvo voće servira djeci kroz Shemu školskog voća", upozorava dodajući kako kako na natječajima nije naznačeno da proizvod mora biti domaći što u drugim zemljama EU traže i time štite i svoje proizvođače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo