PRIJETE UNA, KUPA I SAVA / Izvršni pročelnik HGSS-a za Net.hr otkrio što se zbiva u Gračacu i Obrovcu: 'Puno ozbiljnija situacija je na drugoj lokaciji'

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac / Sime Zelic/PIXSELL

'Na širem području Hrvatske Kostajnice, gdje je Una prijetila izlijevanjem, tamo imamo angažiranu cijelu stanicu Novska sa četiri ili pet plovila i još ostale stanice u pripravnosti. A i svi drugi su u pripravnosti jer vode na nekim dijelovima i dalje rastu', rekao nam je Josip Granić

16.5.2023.
12:04
Kristina Stedul Fabac / Sime Zelic/PIXSELL
VOYO logo

Zbog velike količine oborina, vodostaji rijeka diljem Hrvatske su nabujali, što je na nekim mjestima rezultiralo poplavama. Najgora situacija zadnjih je dana bila u Gračacu i Obrovcu, a prema prognozama, strahuje se od izlijevanja rijeka i u još nekim mjestima u Hrvatskoj.

Na terenu na području Obrovca i Gračaca je i izvršni pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Josip Granić, koji je za Net.hr kazao da je situacija dolje ipak sada nešto lakša nego što je bila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UŽIVO: POPLAVE U HRVATSKOJ /

Vatrogasni zapovjednik: 'Stiže nam vodni val i proći će kroz Kostajnicu i Petrinju'; Izlile se Mrežnica i Korana

Image
UŽIVO: POPLAVE U HRVATSKOJ /

Vatrogasni zapovjednik: 'Stiže nam vodni val i proći će kroz Kostajnicu i Petrinju'; Izlile se Mrežnica i Korana

"Razina vode se počela spuštati, pogotovo u Gračacu gdje se značajno spustila. Međutim, i dalje ima poplavljenih domaćinstava. U Obrovcu je Zrmanja u opadanju, ali okolo pada kiša pa ćemo vidjeti što će biti", kazao nam je Granić kojeg smo uhvatili nakon obilaska Gračaca.

"Recimo da je stanje u odnosu na to kako je bilo proteklih 12 ili 18 sati, kada je bilo dramatično, sada je stanje značajno bolje. Ovaj tren nema nikoga tko bi trebao nekakvu žurnu pomoć, ali bez obzira na to, imamo dežurne ekipe koje su spremne uskočiti ako zatreba“, rekao nam je Granić, dodavši da je trenutačno oko Obrovca i Gračaca  dežurna ekipa iz njihove stanice Zadar, a u pripravnosti su i okolne stanice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ozbiljna situacija uz Unu

Upozorio je da je trenutačno puno ozbiljnija situacija uz Unu. "Na širem području Hrvatske Kostajnice, gdje je Una prijetila izlijevanjem, tamo imamo angažiranu cijelu stanicu Novska sa četiri ili pet plovila i još ostale stanice u pripravnosti. A i svi drugi su u pripravnosti jer vode na nekim dijelovima i dalje rastu“, rekao nam je izvršni pročelnik HGSS-a.

HGSS će, kao i sve ostale operativne snage, biti na terenu dok se situacija ne smiri, a Granić kaže da sve službe rade bez prestanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Obrovcu rade konstantno, ispumpavaju. Sada u Gračacu također ispumpavaju. Svi stalno nešto rade, nema tu nekog odmora. Samo nije taj intenzitet kako je to bilo prvih 12 do 20 sati ovog problema“, rekao je Josip Granić u razgovoru za Net.hr.

Medved: 'Možemo očekivati i porast vodostaja Kupe i Save'

Hrvatsku Kostajnicu posjetio je jutros i ministar Tomo Medved, koji je u obraćanju medijima kazao kako se očekuje da će vodostaj Une nastaviti s rastom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo očekivati i porast vodostaja Kupe. U prosincu je Petrinja bila ugrožena i tad smo izgradili box barijere koje sada ojačavamo. Možemo očekivati i porast vodostaja Save u Jasenovcu i za to se rade pripreme. S obzirom na to da smo u Jasenovcu posljednji put imali stradavanje ljudi, pozivamo građane da ako imaju potrebu spašavati ili hraniti svoje životinje, da se obrate HGSS-u i da ne ugrožavaju svoje živote", rekao je Medved.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo