tragedija zbog ušteda? / Izvođač koji je postavio ploče u HE Plat u kojoj su poginula tri radnika: 'Iste se ugrađuju i u ostale'

Lakozapaljivi materijal koji je izazvao brzo širenje plamena i gust dim navodno je postavljen nedavno

5.2.2019.
18:33
VOYO logo

Prema preliminarnom izvješću inspekcije rada nakon tragedije u Hidroelektrani Plat u kojoj su život izgubila tri radnika, a koje je procurilo u nekoliko medija, uzrok nezaustavljivog požara najvjerojatnije su ploče poliestera ugrađene u strop strojarnice. 

Lakozapaljivi materijal koji je izazvao brzo širenje plamena i gust dim navodno je postavljen nedavno, a kako doznaje RTL isti je postavljen i na još nekoliko mjesta u Hrvatskoj. Na redu je DORH, a HEP i izvođač radova međusobno prebacuju odgovornost!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poliesterske ploče u strop je ugradila splitska tvrtka Sperga inženjering koja je radila na obnovi hidroelektrane Dubrovnik u Platu, svečano otvorenoj 2016.

"Sastavni dio dokumentacije je bio projekt po kojem se tražilo da se ugrade istovjetne ploče po obliku i svim tehničkim karakteristikama. Mi smo od proizvođača dobili ploče istovjetne po obliku pa čak i po boji. Naše su spoznaje da ima i na drugim elektranama, to je 60-ih godina rađeno, da li će sad ovo poslužiti da ova teška tragedija bude uzrok da se to skine ali mi ih nismo susretali, tu smo prvi put", istaknuo je Berislav Borovina, član uprave Sperga inženjeringa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HEP odbija iznositi bilo kakve detalje dok istraga traje. U svom službenom odgovoru navode - ukoliko je netko učinio propust za njega će siguno i odgovarati. O svemu se oglasio i ministar Tomislav Ćorić.

"Nitko više od mene ne želi da se ova istraga čim prije završi i da se utvrde odgovorni i očekujem da će državno odvjetništvo prije svega općinsko a sada i županijsko i policija odraditi svoj dio posla", kaže Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HEP se te 2016. hvalio kako je hidroelektrana u Platu primjer obnove njihovih postrojenja u koje se do 2020-te planira uložiti više od  3 i pol milijarde kuna. 

"To Hrvatsku elektroprivredu svrstava u red vodećih zemalja u europi po pitanju proizvonje električne energije iz obnovljivih izvora", govorio je ​Perica Jukić, predsjednik uprave HEP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je jedna sigurna točka odakle se Dubrovnik napaja i u slučaju ispada drugih dalekovoda", dodao jeMato Mišković, bivši direktor HE Dubrovnik.

Par godina kasnije u nesreći izgubljena su tri života. Uzrok požaru ni nakon mjesec dana još nije poznat. U nalazu inspekcije rada, kojeg prenosi Dubrovački dnevnik,  navodi se  kako je poslodavac  ugradio valoviti poliester u boji koji je lako zapaljivi materijal. Propuste je nedavno u Dubrovniku  potvrdio ministar rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka su vatrogasci, koji su prvi i stigli prvi na mjesto nesreće, spominjali nevjerojatno teške uvjete, gusti dim i zapaljenu plastiku.

"Držali smo se za ruke, konope smo razvlačili da se možemo vratit, mjerili smo vremena kad da krenemo, da se vratimo, jer gust je bio dim, jedan drugoga nismo vidjeli", tvrdio je Stjepan Simović, županijski vatrogasni zapovjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Termo kamera pokazala im je izvor topline, 260 stupnjeva na mjestu jednog električnog kabela u razini kontrolne sobe. Strop poviše njega je gorio.

"On je gorio i normalno da smo vidili da pada plastika, odnosno već što je", kaže Simović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državno odvjetništvo odbilo je komentirati detalje slučaja kao i jesu li protiv službenih osoba podignute kaznene prijave. O svemu će kažu obavjestiti javnost po završetku istrage. 

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo