GONG / napao Gloriju

21.5.2013.
11:14
VOYO logo

GONG navodi da pošteni izbori podrazumijevaju profesionalno medijsko predstavljanje i praćenje svih kandidata koji sudjeluju u izbornoj utrci, ali se i ovaj put pokazalo da je u Hrvatskoj stanje prilično maglovito i zbunjujuće, "premda su stvari, zapravo, vrlo jasne".

Upitno je koliko su građani bili informirani

"Da bi birači mogli odlučiti tko zaslužuje njihov glas i povjerenje, moraju biti informirani. No, upitno je kako su to primjerice mogli biti građani Dubrovnika kojima je dan prije početka izborne šutnje tjednik Dubrovački vjesnik ponudio prilog Izborni vodič Odluka je vaša, a u kojemu nedostaju pojedini kandidati? ... Pitanje je jesu li tu priliku dobili svi u Pleternici čije je građane, ako su možda zaboravili sva dostignuća u svojemu gradu, podsjetila pleternica.hr u svibanjskom broju kroz jedan vrlo obiman intervju s tamošnjom dogradonačelnicom i kandidatkinjom za gradonačelnicu, koja je poručila da je "spremna nastaviti tamo gdje su stali"?, pitaju se GONG-ovci navodeći propise koji jasno definiraju dužnosti medija o nepristranom i uravnoteženom informiranju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko se u taj okvir (ne)uklapa bezbrižno i pitanjima neopterećeno gostovanje na televiziji Z1 u sportskoj emisiji za koje je zagrebački gradonačelnik i kandidat za gradonačelnika našao vremena u svojem beskrajnom rasporedu, u kojem nema mjesta odazivu na višekratne pozive za sučeljavanjem s ostalim kandidatima? Ili članak u Gloriji u kojem se može čitati sve o njegovoj 'ženskoj listi', dok u zagrljaju prirode okružen dotičnim uzdanicama prebire po gitari nakon što je poslužio kobasice od vepra koje sam priprema, domaći sir i kruškovaču, te jagode i šampanjac?

Prikriveno oglašavanje je teže detektirati od kršenja izborne šutnje

Ili članak u istom ženskom časopisu u kojem ladysplitska čelična , koja je 'pretendirala postati prva županica' Splitsko-dalmatinske županije, daje ekskluzivni intervju? Je li tu riječ o prikrivenom oglašavanju, jer takve je prezentacije u medijima u jeku predizborne kampanje malo teže detektirati kao moguće kršenje pravila, za razliku od kršenja izborne šutnje koje je vrlo lako uočiti", navode GONG-ovci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominju da se stoga pri izradi novog jedinstvenog izbornog zakonodavstva nikako ne bi smjelo zaobići pitanje medija i novinara, kao ni nadležnih institucija (Državnog izbornog povjerenstva i Vijeća za elektroničke medije) budući da je "zadaća medija i novinara, bili izbori ili ne, nametanje kritične rasprave o konkretnim činjenicama, a ne reprodukcija praznih političkih slogana kako bi građani doista dobili priliku razabrati o čemu se radi i temeljem jasnih informacija izabrati one za koje smatraju da zaslužuju njihov glas".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo