IZVJEŠĆE OTKRILO KAKVE SU NAPORE UGOSTITELJI ULOŽILI DA PREHRANE BANIJU: / Država im 7 dana nije pomagala; 'Doslovno smo žicali hranu'

Image
Foto: RTL

Prema izvješću predsjednika Nacionalne udruge ugostitelja Marina Medaka, volonteri-kuhari su na potresom razorenoj Baniji u 13 dana pripremili oko 150.

11.1.2021.
23:26
RTL
VOYO logo

Trinaest dana nakon potresa koji je razorio Baniju, država je poslala svoju tvrtku Pleter da kuha tople obroke pogođenom stanovništvu. Ta tvrtka inače vodi brigu o restoranima i uslužnim objektima Vlade i ministarstava, ali najviše zarađuje na pripremi hrane i uslugama za Ministarstvo obrane. Uz sigurne prihode od države, Pleter još organizira svadbene i druge svečanosti.

Broji oko 1100 zaposlenih, a direktor je bivši zapovjednik Tigrova, general Marijan Mareković. Do prije tri godine, država je morala Pleteru plaćati režije, bez obzira na to kakav im je bio saldo u blagajni. Posluživanje toplih obroka na Baniji nisu dobili preko natječaja, već im je Vlada direktno dala taj posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠEF DRŽAVNE TVRTKE KOJA JE PREUZELA KUHANJE ZA BANIJU PRED KAMERAMA: /

RTL-ov reporter ga pitao - zašto su dva tjedna kuhali volonteri?

Image
ŠEF DRŽAVNE TVRTKE KOJA JE PREUZELA KUHANJE ZA BANIJU PRED KAMERAMA: /

RTL-ov reporter ga pitao - zašto su dva tjedna kuhali volonteri?

DRŽAVNA TVRTKA PREUZELA JE TOPLE OBROKE NA BANIJI: Ovako to izgleda…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno izvješće

RTL Direkt je od predsjednika Nacionalne udruge ugostitelja Marina Medaka dobio precizan izvještaj o tome što su na području Banije napravili kuhari i ugostitelji iz svih dijelova Hrvatske, prije nego što se Pleter uključio. Prema tom izvješću, svakog su dana u Petrinji spremali 6000 obroka, osim dana potresa kad je pripremljeno 1150 toplih jela. U Glini su svakog dana posluživali 2000 obroka, u Topuskom 1600, Sisku 1000, Mošćenici 500. Uz to je tridesetak zagrebačkih restorana pripremalo i slalo oko 3500 obroka na Baniju.

Dakle, u 13 dana su hrvatski ugostitelji pripremili ili poslali oko 150.000 obroka na Baniju. Da situacija ne bi bila tako jednostavna, pobrinula se država, koja je, prema izvješću, tek 7. siječnja osigurala namirnice preko Ministarstva gospodarstva i robnih zaliha. Dva dana ranije Crveni križ se sjetio ustupiti svoje skladište u Zagrebu. S ovim saznanjima lako se može zaključiti kako su ugostitelji sedam dana pripremali hranu za Banijce bez ikakve pomoći i troška države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nitko od države nije dobio ništa'

Sve je za RTL Direkt prokomentirao i jedan od volontera, poznati hrvatski kuhar, Mate Janković. "Mi zapravo nismo ogorčeni činjenicom da pomažemo jer smo došli pomagati, ogorčeni smo činjenicom da smo u jednom vremenskom periodu primijetili da nam nitko ne dolazi zamijeniti naša radna mjesta, a da je Crveni križ uključen od nekog dana, da je država stavila na raspolaganje svoje robne zalihe isto od nekog dana, točnije 7. siječnja, a do tada smo bili prepušteni sami sebi i žicanju svojih dobavljača. Doslovno smo mi zvali mesnice, dobavljače i žicali osobno hranu", rekao je Janković.

Istaknuo je kako su se prvi ugostitelji, uključujući i Marina Medaka, na Baniji pojavili tri sata nakon potresa. Nekoliko dana kasnije, Jankovićevi su ljudi otvorili vlastitu kuhinju u Sisku. Dodao je kako su svi obroci skuhani iz privatnih donacija te da će tako nastaviti i dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko mi je poznato, nitko od države nije dobio ništa od infrastrukture. Bio je jedan vojni kamion na kojeg se više možete smijati, nego što ima nekakve koristi od njega", ogorčen je Janković, koji se osvrnuo i na izjavu ministra i šefa stožera za potrese Tome Medveda kako je Pleter na Baniji od početka, ali nije bilo potrebe za njihovim angažmanom zbog velikog broja volontera.

"Super je da tako razmišlja, mislim - to nije u redu. Ako država ima firmu koja se bavi kuhanjem, onda ne smije dopustiti da mi kreiramo sustav. Trebalo se onda sve organizirati, staviti punktove i poljsku kuhinju, a ne da onda volonteri, navijači i neki odrpani kuhari to rade i organiziraju. Kad mi prvi dođemo, onda krenu svojatanja i onda nam se zahvali, ali vrlo politikantski, onda se kaže da smo kuhali s nečijim namirnicama", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da je sada vrijeme za prekid takvih odnosa te da nijedan ugostitelj "ne želi takvi igru". Dodao je da će se gospodski zahvaliti, a tko želi moći će nastaviti kuhati. Ponovio je kako sustav ne postoji.

"U idealnom svijetu to bi tako funkcioniralo, ali ovo nije idealan svijet. Dok ima volontera, ljudi koji će donirati i potrebe, mi ćemo pokušavati pomagati", zaključio je Janković priču o toplim obrocima koje će Pleter, za razliku od ugostitelja - naplaćivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo