farme se zatvaraju / Izumiru hrvatski mljekari: je li budućnost uvozna čaša mlijeka na hrvatskom stolu?

U propast će ih, kažu odvesti golem uvoz mlijeka koji se u samo godinu dana povećao za 81 posto, te sira koji je porastao za nevjerojatnih 149 posto, odnosno dva i pol puta

2.6.2018.
19:14
VOYO logo

Hrvatski mljekari izumiru unatoč političarima i njihovim mjerama. Sve je više zatvorenih farmi, a u samo godinu dana ostali smo bez osam tisuća muznih krava. Uvoz mlijeka i sireva vrtoglavo raste pa se tako broj domaćih proizvođača mlijeka posljednjih godina prepolovio. 

Izložba stoke prilika je da se stočari okupe na jednom mjestu, pokažu svoja grla, ali i podijele  brige i probleme. Iz godine u godinu uvoz raste, a oni tonu sve više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Boli me, naravno da me boli. Ja sam ove godine pojačao za deset junica. Evo i sina smo uključili i on je otvorio OPG. Ako ne bude išlo sve ćemo rasprodati", govori Marijan Sporiš, poljoprivrednik iz Velike Hrvatske.

U propast će ih, kažu odvesti golem uvoz mlijeka koji se u samo godinu dana povećao za 81 posto, te sira koji je porastao za nevjerojatnih 149 posto, odnosno dva i pol puta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za mljekare je to neshvatljivo. Gospodin Domitran osim krave šampionke ima još sto grla, ali i sto problema. 

"Prije kad sam ja ulazio u ovo, mlijeko je bilo 4 kune, a danas je 2,70 ovisi o kvaliteti. U mom mjestu imamo ja i još jedan koji se bavimo s tim, a prije je bilo 300 kućanstava", Božidar Domitran, poljoprivrednik iz Zlatara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raste uvoz, pa ni poticaji ne pomažu puno, kažu poljoprivrednici iz krapinsko-zagorske županije koji na godinu ukupno dobiju 2,8 milijuna kuna iz županijske blagajne.

"Jeli to dovoljno? A naravno da nije. ali smatramo da s obzirom na podneblje da je jedna dobra podrška našim poljoprivrednicima", komentira krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepisano poljoprivredno pravilo glasi niske otkupne cijene s jedne strane, a visoki troškovi s druge.

"Žalosno je, ovo je definitivno strašno, mi sve uvozimo, a zemlja stoji. Prije je bilo lakše, nije bilo toliko papirologije", požalio se Boris Antolić, poljoprivrednik iz Kumrovca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ne daju se jer, kažu ako odustanu neće više biti ni ovakvih izložbi i na mlade neće imati tko prenijeti tradiciju uzgoja stoke.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo