IZRAELSKA VELEPOSLANICA: / 'Sedlarov dokumentarac o Jasenovcu umanjuje strašne razmjere počinjenih zločina!'

Image
7.4.2016.
17:44
VOYO logo

Istaknula je to izraelska veleposlanica Zina Kalay Kleitman (na glavnoj fotografiji u sredini) u pisanoj izjavi u povodu prikazivanja Sedlarovog filma.

"Onima koji tvrde da izraelska veleposlanica nije bila svjesna sadržaja filma moram reći da sam – baš zbog osjetljivosti teme i za mene osobno, budući da sam Izraelka i potomak obitelji koju je pogodio holokaust – htjela vidjeti i pogledala film koji, po mojem mišljenju, vrlo selektivno prikazuje povijest, pokušava revidirati mnoge povijesne činjenice i vrijeđa osjećaje ljudi koji su izgubili svoje najmilije u Jasenovcu", poručila je izraelska veleposlanica u pisanoj izjavi kojom odgovara, kako navodi, na mnoga pitanja koja su joj upućena nakon prikazivanja filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Politizacija činjenica

"Vidjela sam dokumentarni film 'Jasenovac - istina' i bila vrlo iznenađena politizacijom bolnih činjenica koje se tiču logora za istrebljenje u Jasenovcu. Po mojem mišljenju, veliki dio posvećen je povijesti dolaska pronacističkoga ustaškog režima na vlast u Hrvatskoj, kako je to prikazao autor filma, a mnogo manje je posvećeno stvarnim zločinima koji su počinjeni u logoru za istrebljenje u Jasenovcu. Također sam primijetila nastojanje da se umanje strašni razmjeri počinjenih zločina ili barem nastojanje da ih se objasni povijesnim događajima koji su do njih doveli", ističe u izjavi.

Dokumentarac je posvećen logoru Jasenovac i njegovoj povijesti, ali se, smatra izraelska veleposlanica, uvelike bavi nekim ljudima koji danas misle i pišu različito od autora filma. "Bila sam zaista šokirana kad sam u filmu vidjela njihova lica i to postavlja pitanja o pravoj svrsi filma", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autorova istina

U pogledu autorovih izjava o prikazivanju filma u Izraelu, veleposlanica napominje da je "Izrael demokratska zemlja koje nema cenzuru i takvo prikazivanje je dopušteno ako ne poziva na nasilje, antisemitizam ili govor mržnje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče istine, ovaj dokumentarni film predstavlja istinu kako je vidi autor filma, ništa više od toga", ocjenjuje veleposlanica Zina Kalay Kleitman te napominje da "istraživači iz Yad Vashema, Uprave za sjećanje na mučenike i junake holokausta koja je u svijetu priznati autoritet za istraživanje i poučavanje o holokaustu, nikada nisu vidjeli film i nisu imali priliku komentirati njegov sadržaj".

Sporna naslovnica Vjesnika

Valja svemu dodati i da je portal Lupiga proveo neovisno istraživanje u kojem je raskrinkao kao falsifikat izvor za jedan od glavnih motiva u filmu. Riječ je o naslovnici Vjesnika na kojoj je istaknut naslov "Mnoge leševe iz Jasenovca Sava je donijela do Zagreba". Isti insert može se vidjeti i u samom dokumentarcu, a Sedlar je to posebno isticao u intervjuima koje je davao prije premijere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: prtscr YouTube
Image
Foto: prtscr YouTube

Naime, kazao je kako je ta naslovnica ključni argument za tvrdnju kako u Jasenovcu nije bilo genocida, jer bi, da je naslov točan, Sava trebala teći uzvodno.

Novinar Lupige Lovro Krnić uočio je kako je tekst ispod navodnog naslova u nesuglasju po temi, jer se dade iščitati kako je riječ o izjavi Edvarda Kardelja novinaru Tanjuga o položaju Trsta, Istre i Slovenskog Primorja u to vrijeme (svibanj 1945.). Stoga je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu pronašao mikrofilm s originalnim izdanjem, u kojem naslov glasi: "U Trstu, Istri i Slovenskom primorju uspostavljena naša vojno-pozadinska i građanska vlast".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tekstu na koji se naslov odnosi nema ni riječi o navodnom doplavljivanju leševa do Zagreba. Dakle, po svemu sudeći riječ je o fotomontaži. I to lošoj, jer se nisu potrudili niti izmijeniti tekst članka ili ga učiniti nečitkim. Toliko o autorovoj istini.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo