SLIJEDI ANTROPOLOŠKA ANALIZA / Iznimno arheološko otkriće u Puli! Pronađeni histarski žarni grobovi iz razdoblja prije rimske vladavine

Nakon iskopavanja, žare će se snimiti pomoću CT uređaja u pulskoj Općoj bolnici

6.3.2020.
13:24
VOYO logo

Tijekom arheoloških istraživanja oko zgrade Arheološkog muzeja Istre pronađen je izniman nalaz histarskih žarnih grobova, a to će se otkriće predstaviti u petak, priopćeno je iz tog muzeja.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u neposrednoj blizini Dvojnih vrata pronađeno je pet histarskih žarnih grobova iz željeznog doba, koji okvirno potječu od 11. do 2. stoljeća prije Krista.

Riječ je, kako navode iz Arheološkog muzeja, o ukopima u žarama, tako da su neke od njih odložene u rupe u zemlji obložene kamenjem, to jest suhozidom, a druge su ukopane izravno u tlo te poklopljene kamenim pločama. U žarama su vidljivi spaljeni ostatci pokojnika, a u neposrednoj blizini urni vide se ostatci paljevine - pepela i gara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Iznimno arheološko otkriće! Pronađeni histarski žarni grobovi iz razdoblja prije rimske vladavine

Image

Iznimno arheološko otkriće! Pronađeni histarski žarni grobovi iz razdoblja prije rimske vladavine

Iz Arheološkog muzeja Istre podsjećaju kako su u Puli histarski žarni grobovi već pronađeni na potezu od slavoluka Sergijevaca do početka Ulice Castropola, a najveći dio njih otkriven je krajem 19. i početkom 20. stoljeća prilikom gradnje objekata koji su i danas ondje.

Nakon iskopavanja, žare će se snimiti pomoću CT uređaja u pulskoj Općoj bolnici te će se tako steći uvid u njihov sadržaj.

Antropološkim analizama pronađenih posmrtnih ostataka otkriti će se broj pokopanih osoba i njihov spol, a obavit će se i tzv. apsolutno datiranje, koje će nam pomoći da se precizno odredi starost grobova.

"Ovi nalazi histarskih grobova iznimno su svjedočanstvo o načinu života i običajima prastanovnika Pule i Istre iz razdoblja prije rimske vladavine", priopćili su iz Arheološkog muzeja Istre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo