ponuda nadmašila potražnju / Iznajmljivači pretjerali: nagli rast broja postelja nadmašio interes turista, tisuće apartmana ostaje prazno

Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Čini se kako je obiteljskog smještaja u Hrvatskoj toliko da rast zanimanja s tržišta ne prati dvoznamenkasti rast broja postelja u stanovima i apartmanima

2.4.2018.
9:28
Goran Jakus/PIXSELL
VOYO logo

Iako je turizam u posljednjih desetak godina u Hrvatskoj doživio neviđeni cvat, čini se kako su iznajmljivači ipak malo pretjerali u proširenju svoje ponude, piše Slobodna Dalmacija. 

Naime, čini se kako je obiteljskog smještaja u Hrvatskoj toliko da rast zanimanja s tržišta ne prati dvoznamenkasti rast broja postelja u stanovima i apartmanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, dio iznajmljivača teško će ili nikako do gostiju, jer je u Hrvatskoj samo u posljednje tri godine registrirano i prijavljeno više od 150 tisuća novih postelja u obiteljskom smještaju. A za sve njih očigledno nema dovoljno gostiju, odnosno postotak potražnje za Hrvatskom, koji je neupitno izvrstan i stalno rastući, ipak je upola manji od postotka rasta postelja u obiteljskom smještaju.

Iako sezona počinje već sada, u četvrtom mjesecu, od njezinog uvodnog dijela koristi će imati tek hotelijeri, dok će privatni iznajmljivači na svoje doći u lipnju. U međuvremenu, stigli su podaci o turističkom prometu s uvidom u kvantitativne i kvalitativne promjene u strukturi kapaciteta iz 2017. godine, a na temelju sustava eVisitor. Iz njih je vidljivo ono što turistički analitičari već odavno najavljuju. Turističko tržište i zanimanje koje Hrvatska nesumnjivo uživa u turističkom svijetu, i u ovoj godini ne raste ni izbliza toliko brzo koliko raste broj postelja u obiteljskom turizmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga je u srpnju lanjske godine prosječna popunjenost obiteljskog smještaja bila manja nego 2016. godine, odnosno samo 73 posto, a u kolovozu 78 posto. Ne zbog toga što je Hrvatska imala manje gostiju, nego je imala puno više postelja koje je nudila u obiteljskom smještaju. U ta dva udarna turistička mjeseca u zemlji, u kojima su hoteli imali stopostotnu popunjenost, već lanjske godine su deseci tisuća postelja obiteljskog smještaja bili prazni. A imali smo rekordnu turističku godinu, za čije bi rezultate svi turistički radnici ovog trenutka glatko potpisali da bi bili sretni da im se ponove i u 2018. godini.

"Prosječna popunjenost obiteljskog smještaja, uzmu li se u obzir svi kapaciteti obiteljskog smještaja u Hrvatskoj (bez obzira na zvjezdice), u srpnju je iznosila 73 posto, uz ostvarenih 12,3 milijuna noćenja. Time je obiteljski smještaj i nadalje najslabije popunjena vrsta smještaja, budući da kampovi bilježe popunjenost od 79 posto, a hoteli 94 posto", kaže se u Analizi popunjenosti kreveta obiteljskog smještaja koju je ovih dana izradila Hrvatska turistička zajednica na temelju podataka prijave gostiju u eVisitor za lanjsku godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zbog toga je sve više nezadovoljnih iznajmljivača, jer gostiju iz godine u godinu nema toliko više koliko je više domaćina u novoregistriranim stanovima i apartmanima. Tako je samo lanjske godine rješenja za iznajmljivanje turistima dobilo 13 tisuća kućanstava više nego 2016. godine, a lani je broj postelja u obiteljskom smještaju povećan za 66.500, na ukupno 605 tisuća, gdje je ostvaren 41 milijun noćenja, odnosno polovina svih komercijalnih noćenja u Hrvatskoj, piše Slobodna Dalmacija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo