UNIŠTAVANJE OBALE U POZNATOM LJETOVALIŠTU / Izbušili stijene budućeg geoparka da bi prišarafili ležaljke za turiste

Image
Foto: Pozdrav iz Supetra / Facebook

Na geološkoj točki gdje su pronađeni dobro očuvani tragovi udara asteroida u našu planetu prije 66 milijuna godina netko je svrdlima, tiplama i šarafima pričvrstio ležaljke u kamene škrape

26.7.2021.
12:05
Pozdrav iz Supetra / Facebook
VOYO logo

Prizori koji graniče sa zdravom pameću stižu iz Sutivana na otoku Braču. Naime, između dviju najpoznatijih sutivanskih plaža – Bistrice i Likve, netko je zašarafio ležaljke na pomorskom dobru, piše portal Morski.hr.

Riječ je o pomorskom dobru, ali i o području koje se namjerava zaštititi kao rezervat, odnosno proglasiti geoparkom. A da stvar bude gora, zaštita treba obuhvatiti upravo stijene koje su izbušene zbog ležaljki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjesto na koje je prije 66 milijuna godina udario asteroid

Kako piše Morski.hr, općina Sutivan povjerila je Narodnoj knjižnici Sutivan vođenje projekta formiranja poučne geološke staze na tom području obale, a knjižnica ga provodi sa stručnjacima iz Hrvatskog geološkog instituta. Radi se i na proglašenju zapadne punte Likve geološkim spomenikom prirode kako bi se trajno zaštitio taj lokalitet.

Na toj geološkoj točki su, naime, pronađeni dobro očuvani tragovi udara asteroida u našu planetu prije 66 milijuna godina. Taj događaj važan za evoluciju sisavaca, a dogodio se na granici dvaju geoloških doba - Mezozoika i Kenozoika, izuzetno je dobro sačuvan na području uvale Likva što ga čini točkom od svjetskog značaja i predmetom brojnih sadašnjih i budućih geoloških istraživanja. A upravo na tom mjestu, eto, netko si je dao truda svrdlima, tiplama i šarafima pričvrstiti ležaljke u kamene škrape.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovo je gadljivo. Dajemo vam vremena do ponedjeljka'

Onome tko je to učinio, na Facebook stranici "Pozdrav iz Supetra" poručili su sljedeće:

"Nadamo se da ovu stranicu prate i odgovorni u Sutivanu. Čudno je doduše da već sami nisu primijetili da su im sike izbužane i u njih zavidane ležaljke na neupitnom pomorskom dobru. Možda su i vidjeli pa žmire prominentnim sutivanskim iznajmljivačima koji se kite ovako pretencioznim nazivom svojih apartmančića. Gospodo ovo je gadljivo, a mi vam dajemo do ponedjeljka da odvidate ležaljke jer nakon toga podnosimo prijavu nadležnoj inspekciji i kaznenu prijavu za devastaciju obale."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redakcija portala Morski.hr nazvala je broj iznajmljivača koji je ondje pričvrsti ležaljke. Žena koja se javila na poziv, čuvši da je riječ o novinarima, kazala je kako je na dječjem rođendanu i da ne može razgovarati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo