MALI MUZEJ ČUDA / Izložba igračaka oduševljava posjetitelje: 'Tvornica Biserka je prva dobiva licencu Disneyja za proizvodnju Disney junaka'

Igračke koje se mogu vidjeti na izložbi su proizvedene u Zagrebu, a tvornica je proizvela preko 750 različitih modela

1.12.2021.
19:40
VOYO logo

Mickey Mouse, Snjeguljica, Pajo Patak, Pluton i Šiljo samo su neki od popularnih crtanih likova Walta Disneyja s kojima su se u djetinjstvu mogle igrati brojne generacije djece zahvaljujući zagrebačkoj tvornici 'Biserka' jedinoj tvornici s Disneyjevom licencom na ovim prostorima. 

Kultne tvornice više nema, ali te igračke sada su dio čarobnog svijeta u Malom Muzeju Čuda kojeg je posjetila RTL-ova reporterka Maja Oštro Flis. U muzeju je razgovarala s Igorom Novakovićem, autorom izložbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novaković je odmah pokazao kalup Štrumpfa od kojeg su se dobivale igračke Štrumpfovi, a kalup je, objašnjava, izložen na izložbi.

"Izložba je priča o igračkama tvornice Biserka. Ta priča je filmska samo što nema happy end jer više ne proizvodi igračke. Krenuli su '46. s lutkama od jute i onima koje su bile punjenje slamom, došla je PVC izgradnja, pa su počeli proizvoditi gumene lutke. Igrom slučaja tadašnji direktor Marko Bogdanović upoznaje gospođu koja je bila predstavnica Disneyja i Biserka prva dobiva licencu Disneyja za proizvodnju Disney junaka", objasnio je Novaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novaković je kazao i kako su mladi posebno zainteresirani za izložbu, ali da su roditelji ipak više oduševljeniji. 

"Dolaze nam i bake, a jedna je rekla unuku da je dobila ime po tvornici Biserka. Toliko je tvornica bila popularna", kazao je Novaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igračke za izložbu, kazao je, skupljale su  se 10 godina. 

"Biserka je proizvela preko 750 različitih modela, a mi smo izložili presjek koji prati cijelu priču od kalupa do prvih igračaka. Izložbi su se pridružili direktor, praunuka od prve radnice, rodbina i onda su dali rijetke fotografije iz tvornice", kazao je Novaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da je izložba važna kako bi svako dijete naučilo da su se sve igračke proizvele u Zagrebu.  

"Krenule su od Ilice, nastao je Disney boom, preselili su se u veći pogon, onda je došao rat i privatizacija i tu je bio kraj tvornice", kazao je Novaković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo