Izlila se Orljava, vojska stiže u pomoć stanovnicima!

Za cijelu Požeško-slavonsku županiju proglašeno je izvanredno stanje, dok je u dijelovima Vukovarsko-srijemske županije stanje teško.

2.6.2010.
14:41
VOYO logo

Na područje Oriovca upućeno je ukupno 200 pripadnika Hrvatske kopnene vojske - vojnici, inženjerijski vod s potrebnim strojevima, opremom i čamcima, te desetina veze, opskrbe i saniteta. Također, u pripravnosti je još šest posebnih Namjenski organiziranih snaga, čime je, u ovom trenutku, aktivnosti na terenu već počelo ili su u pripravnosti sveukupno 1500 pripadnika Oružanih snaga RH.

Vinkovci se brane zečjim nasipima

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić očekuje da će se stanje na kritičnim područjima razriješiti redovitim mjerama obrane od poplava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najkritičnije je u Županji u Šantavoj i Vinkovačkoj ulici, te u Vinkovcima zbog izlijevanja rijeke Bosut u Ulici Josipa Kozarca, gdje je podignut 50-metarski zečji nasip, kao i u Lovretićevj ulici, gdje je tijekom noći podignut 450 metara dug zečji nasip. Voda prijeti i u dijelovima sela Babina Greda, Rokovci, Štitar, Gradište, Ivankovo i Stari Mikanovci, a poplavljeni su i niski dijelovi prognaničkog naselja Blaca, iz kojeg se crpkama odvode oborinske vode.

Rijeka Bosut dosegla je u povijesti neizmjeren vodostaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vode Vojvodine upravljaju vodnim režimom Bosuta

Hrvatske vode nisu u mogućnosti upravljati vodnim režimom Bosuta, nego to mogu Vode Vojvodine kod mjesta Bosut u Republici Srbiji, gdje se rijeka Bosut ulijeva u Savu.

cate-201006020270004Voditelj vinkovačke ispostave Hrvatskih voda Josip Kuterovac rekao je da je Sava visoka te se Bosut gravitacijski više ne može puštati u Savu. "Nužno je s Vodama Vojvodine i njihovom tvrtkom Hidrosrem Vojvodina dogovoriti početak crpljenja vode iz Bosuta jer se samo tako može očekivati smanjenje vodnog vala", dodao je Kuterovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da su kontakti već uspostavljeni, a dogovor se očekuje.

Orljava dosegla rekordno visok vodostaj

U Požeško-slavonskoj županiji najviše je problema u Pleterničkome kraju i Ivanindvorskom naselju, u kojima je pod vodom 50-ak obiteljskih kuća i gospodarskih objekata. Kod Frkljevaca je jutros izmjeren rekordan vodostaj od 529 centimetara, a ako vodostaj naraste za daljnjih 30-ak centimetara, voda će ugroziti i grad Pleternicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugrožena su i naselja Brodski Drenovac, Bučje, Komorica, Koprivnica i Sulkovci, u kojima je voda ušla u pojedina dvorišta i obiteljske kuće, a poplavljene su i veće poljoprivredne površine.

arti-201006020080006Rekordni vodostaj, preko 320 centimetara, zabilježen je i na Orljavi u Vidovcima, te su i za grad Požegu na snazi izvanredne mjere obrane od poplave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izuzetno je teška situacija u Čaglinskome kraju, u kojem je zbog izlijevanja vode odsječeno desetak naselja.

Voda za piće zamućena

Prema informaciji iz komunalnog poduzeća Tekija, zbog većih oborina došlo je do zamućenja izvorišta Veličanke i Stražemanke te se vrši pojačano kloriranja vode. Najveća zamućenja prisutna su u naseljima sjevernog dijela Požeštine od Velike do Kaptola, Kutjeva, Biškupaca, Tornja i Sloboštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamućenja vode prisutna su i na lokalnim vodovodima u Naseljima Migalovcima, Čaglin, Darkovac, Sapna, Ljeskovica, Sovski dol, Paka, Djedina Rijeka, Ruševo, Pleternički Brđani i Orljavac. Stanovnicima tih naselja preporuča se da ne koriste vodu za piće.

Hrvatski Caritas u suradnji s Caritasom Đakovačko-osječke nadbiskupije počeo je u srijedu prikupljati pomoć za stradale od poplave u Slavoniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije Hrvatski Caritas uputio je 50.000 kuna za hitnu pomoć najugroženijima, za nabavku prekrivača, čizama, pitke vode i hrane.

Svi građani i tvrtke u akciju se mogu uključiti novčanim prilozima, uplatom na žiroračun Hrvatskog Caritasa kod PBZ-a: 2340009 - 1100080340, poziv na broj 26. Pomoć se može dati i pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena poziva 6,15 kn), a vjernici priloge mogu predati i u svim župama diljem Hrvatske. Također, pomoć se može dati online uplatama na www.caritas.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201006020035006 arti-201006010357006 arti-201006010644006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo