'OVOG NEMA NA CNN-U, KAO DA JE PALA KIŠA' / Milanović o padu letjelice: 'Kako je moguće da je do ovoga došlo, da ta letjelica veličine aviona nije srušena?'

Image
Foto: Davorin Visnjic / Pixsell

Predsjednik Zoran Milanović dao je izjavu za medije, nakon što se u četvrtak u kasnim večernjim satima u Zagrebu srušila vojna letjelica

11.3.2022.
10:58
Davorin Visnjic / Pixsell
VOYO logo

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović dao je izjavu za medije u petak, nakon hitnog sastanka s čelnicima Oružanih snaga RH i sigurnosno-obavještajnih agencija zbog pada besposadne letjelice vojnog tipa na području Zagreba.

Predsjednik je rekao kako je završio brifing s ekspertima iz glavnog stožera. "Objekt je letio iznad Mađarske 40 minuta. U Hrvatskoj je letio manje od sedam minuta. Riječ je o ozbiljnom incidentu i tretiramo ga kao incident. Istraga je u tijeku", kazao je predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Zoran Milanović kazao je da je letjelica koja je pala na Jarunu letjela iznad Hrvatske manje od sedam minuta. "Ovo je ozbiljan incident, ali pozivam građane da budu mirni", kazao je. "Kako je moguće da je do ovoga došlo, a da ta letjelica veličine aviona nije srušena?", kazao je.

"Građane pozivam da budu mirni, ovakve stvari se u sukobima mogu dogoditi", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Procjenjujemo da ovo nije usmjereno protiv Hrvatske. Gledamo što se događa u Ukrajini, grozno i za osuditi. Međutim, o ovom događaju koji se dogodio, gdje je letjelica težine šest tona pala na skoro milijunski grad, još uvijek nisam vidio ništa na BBC-ju, CNN-u, kao da je pala kiša", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitanje je bismo li s obranom uopće mogli što napraviti. Radari su detektirali, bila je kratko u našem zračnom prostoru. Nazvao sam premijera jutros da porazgovaramo, ovo nisu normalne okolnosti. Mene najviše zanima kako je moguće da je jedna nesofisticirana letjelica bila u zračnom prostoru NATO-a gotovo sat vremena", rekao je.

"Srušila se u Zagrebu kad je nestalo goriva. Iz regije nije, to nisam osjetio potrebu reći. Nisam se čuo s Orbanom i ne vidim potrebu. Plenković ga je vidio u Versaillesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Događaj je ozbiljan, zato se i obraćam. A sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost će biti kada se premijer i ja dogovorimo", rekao je Milanović.

Na pitanje u kakvom je stanju naša protuzračna obrana kazao je: "U onom stanju koliko se u nju ulaže. Cijela istočnoeuropska protuznačna obrana je lošija, osim možda Poljske. To nije zadovoljavajuća razina, o tome sam govorio mjesecima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada nismo platili visoku cijenu, mogli smo. Idemo nešto naučiti iz toga. U ovakvoj situaciji, morate ovisiti o partnerima, susjedima, članicama NATO-a", rekao je, dodajući da se očito kod njih dogodila situacija da je to bilo potpuno nezamjetno.

"Šef NATO-a je tehnička osoba... Glavni tajnik NATO-a govori u ime saveza i vrlo često kaže stvari koje nisu koordinirane jer ne misle svi isto. To je teška pozicija. Ne mislim ga prozivati. Što on zna o tome? Ništa!", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naučit ćemo nešto iz toga. Nije se dogodilo ništa, a trebalo se nešto dogoditi - budnost!", zaključio je Zoran Milanović.

Image
APOKALIPTIČNE SCENE /

Uništeni automobili, ogroman krater: Pogledajte kako izgleda mjesto gdje je s neba pala letjelica u Zagrebu

Image
APOKALIPTIČNE SCENE /

Uništeni automobili, ogroman krater: Pogledajte kako izgleda mjesto gdje je s neba pala letjelica u Zagrebu

Hitan sastanak

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović sazvao je u petak ujutro hitan sastanak s čelnicima Oružanih snaga RH i sigurnosno-obavještajnih agencija zbog pada besposadne letjelice vojnog tipa na području Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić i ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije Ivica Kinder informirali su predsjednika Milanovića o dosadašnjim saznanjima i okolnostima pada besposadne letjelice vojnog tipa na području grada Zagreba, izvijestili su kratko iz Ureda predsjednika.

Uz predsjednika Milanovića, na sastanku su bili predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić, savjetnik predsjednika Republike na obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i savjetnik predsjednika Republike za europsku i vanjsku politiku Neven Pelicarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo