IZGUBLJENI U VLASTI: / Na prijevremenim lokalnim izborima nigdje nema Mosta!

Image
Foto: PIXSELL, Goran Stanzl

Iako će im mandat trajati tek neznatno duže od godine dana, upražnjena mjesta dvojice gradonačelnika i sedam općinskih načelnika, koji se prijevremeno biraju 20.

9.3.2016.
10:39
PIXSELL, Goran Stanzl
VOYO logo

Svoje gradonačelnike i načelnike, te gradska i općina vijeća prijevremeno će birati gradovi Nova Gradiška i Novalja, te općine Matulji, Ražanac, Kolan, Kalnik, Ližnjan - Lisignano, Cestica i Gvozd, a razlog je nedonošenje proračuna za ovu godinu.

Redovni lokalni izbori održat će se iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kandidata 27, lista 45

Po četiri kandidata za gradonačelnika, odnosno načelnike imaju Nova Gradiška, Ližnjan i Cestica, a po tri Matulji, Kolan i Gvozd. Veliko je zanimanje i za mjesta u gradskim i općinskim vijećima, u igri je čak 45 lista, što stranačkih, što nezavisnih.

Rekorderi su općine Matulji i Ližnjan – Lisignano u kojima je istaknuto po sedam listi, slijedi ih Nova Gradiška sa šest, te Novalja, Kolan i Cestica s po pet listi. Najmanje, po tri liste, konkuriraju za općinska vijeća u Ražancu i Kalniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedinice su to s različitim gospodarskim i socijalnim potencijalom, broj stanovnika kreće im se od 790, koliko ima Kolan u Zadarskoj županiji, do 11.200, odnosno 14.300 koliko imaju općina Matulji u Primorsko-goranskoj i Nova Gradiška u Brodsko-posavskoj županiji. Različit je i broj vijećnika koji se bira, od devet u Kolanu, preko 11 u Kalniku, do 17 u Matuljima i Novoj Gradiški.

Image
OBJAVLJENI NOVI REJTINZI: /

Most i dalje strmoglavo pada, jedna je stranka iznenadila

Image
OBJAVLJENI NOVI REJTINZI: /

Most i dalje strmoglavo pada, jedna je stranka iznenadila

Poznata i nova imena

Stranke koje stoje iza kandidata i lista mahom su poznate na nacionalnoj razini, no ima i onih manje poznatih. Takve su, primjerice, Liburnijska stranka (List), Istarska stranka umirovljenika i Hrvatska stranka reda, koje traže svoja mjesta u općinskim vijećima Matulja, Ližnjana i Cestice, općine u Varaždinskoj županiji. Njima treba dodati i Istarske laburiste, stranku koja je sa IDS-om kandidirala Marka Ravnića za načelnika Ližnjana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Političku sreću okušat će i nove snage, Čačićevi Reformisti i Sinčićev Živi zid. Nema, međutim, Mosta.

Kao i na parlamentranim izborima, izborni sudionici dužni su brinuti o financijskoj strani kampanje i držati se nekih pravila. Tako, primjerice, kandidati za gradonačelnike Nove Gradiške i načelnike Matulja smiju u kampanji potrošiti do 250.000 kuna svaki, ta granica vrijedi i za liste koje se natječu za njihova predstavnička tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kampanja od 100 do 50 tisuća kuna

Do 100.000 kuna mogu na kampanju potrošiti kandidati za gradonačelnika Novalje, te načelnike Ližnjana i Cestice, a po 50.000 kuna u ostalim općinama. Isti iznosi dopušteni su i stranačkim, odnosno nezavisnim listama za njihova gradska i općinska vijeća.

Koliko su donacija skupili i od koga, izborni sudionici moraju izvijestiti nadležna izborna povjerenstva, a prvo izvješće moraju podnijeti zaključno do 12. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo