IZGRADNJA NIJE NI POČELA, A PROBLEMI SU VEĆ TU: / Nepoznata tvrtka u stečaju zaustavila gradnju najskuplje ceste u Hrvatskoj

Image
Foto: Screenshot: Youtube/studiohrg

Procijenjena vrijednost izgradnje 2997 metara ceste je 461 milijun kuna bez PDV-a, a žalbu za natječajnu dokumentaciju podnijela je riječka tvrtka Nekretnine Medulin

3.10.2019.
14:59
Screenshot: Youtube/studiohrg
VOYO logo

Hrvatske ceste 11. listopada neće otvoriti ponude za gradnju ceste D403 od Škurinja do Luke Rijeka, jer je tvrtka Nekretnine Medulin u ponedjeljak Državnoj komisiji za kontrolu javne nabave uputila žalbu na natječaju dokumentaciju i tako prisilila HC da zaustavi provedbu javne nabave do nove odluke DKOM-a.

D403 je cesta duga 2997 metara, a procijenjena vrijednost građevinskih radova je 461 milijun kuna bez PDV-a. Projekt je financiran iz europskih fondova iz kojih je već osigurano 442 milijuna kuna, dok će država podmiriti nešto manje od 80 milijuna. Titulu najskuplje ceste u Hrvatskoj zaslužila je zbog toga jer će na njoj biti jedan tunel, tri vijadukta, ukupne duljine 1779 metara, a uz to je potrebno izgraditi i 1410 metara potpornih zidova. Izgradnjom ove ceste namjerava se povezati čvor Škurinje i zapadni dio riječke luke, a uz to smanjit će se zagušenje i povećati sigurnost prometa u centru grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rukama Rusa

No, to će biti moguće tek kada se riješi žalba Nekretnina Medulin, inače potpuno nepoznate tvrtke koja je u stečaju te nema niti jednog zaposlenika. Novinari portala Novac.hr otkrili su kako je sjedište te tvrtke u Rijeci, a prema sudskom registru osnivačica je Natalia Liapčenkova, dok je Marija Jukopila ovlaštena za zastupanje. Obje su ruske državljanke koje, prema podacima, žive na istoj adresi u gradu Elektrostalu, nekoliko desetaka kilometara udaljenom od Moskve. Njih dvije su tvrtku preuzele 17. kolovoza 2017. od Rusa Anatolija Kiriljina.

Uz spomenute Ruskinje kao član uprave ove tvrtke navodi se i jedan od najpoznatijih stečajnih upravitelja, Ivan Gjurišić. Tvrtka je prijavljena za širok spektar djelatnosti, a među njima i za čišćenje objekata i ugostiteljstvo. Prije dvije godine je zabilježila prihod od 457.200 kuna i gubitak od 179.500 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već viđen scenarij

Ljude iz građevinskog miljea ovo podsjeća na scenarij iz javnog natječaja za izgradnju Pelješkog mosta i omiške obilaznice. Tada su žalbe podnosile također nepoznate tvrtke Snaga vjetra, Lipov gaj i Novo doba, koje kasnije nisu davale ponude na natječaj. Izvori iz struke kažu kako je i ovdje najvjerojatnije riječ o žalbi uime neke jake građevinske tvrtke, koja je zakasnila s ponudom ili se ne želi javno eksponirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo