pazite kako vozite / Izdan crveni meteoalarm: Hrvatska se probudila u minusu, očekuje se ledena kiša

Image
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

DHMZ je izdao crveno upozorenje za zagrebačko, karlovačko, osječko, i gospićko područje zbog ledene kiše koja bi mogla stvoriti jaku poledicu na nogostupima i kolnicima

5.1.2016.
8:02
Marko Jurinec/PIXSELL
VOYO logo

Drugi radni dan u novoj godini Hrvatska je dočekala u ledenom minusu. DHMZ je izdao crveni meteoalarm. Riječ je o upozorenju najvišeg stupnja, a izdano je za zagrebačko, karlovačko, osječko, i gospićko područje zbog ledene kiše koja bi mogla stvoriti jaku poledicu na nogostupima i kolnicima.

Image
Foto: Meteoalarm
Image
Foto: Meteoalarm

Danas će diljem zemlje biti pretežno oblačan s oborinama koje se u unutrašnjosti zemlje očekuju većinom u drugom dijelu dana, na Jadranu već i u prvom. U kontinentalnoj će Hrvatskoj povremeno padati snijeg, mjestimice će biti i kiše koja će se smrzavati u dodiru s tlom, a u jutarnjim je satima ponegdje moguća i magla. Na Jadranu će biti povremene kiše, prenosi meteo-info.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kopnu će puhati slab jugoistočnjak i istočnjak, u gorskim predjelima i sjeveroistočnjak, a na Jadranu početkom dana umjeren sjeverozapadni vjetar, a zatim umjereno i jako jugo.

Jutarnje temperature zraka kretat će se između -12 i -7 stupnjeva u kopnenim predjelima te od 2 do 8 stupnjeva na Jadranu. Najviše dnevne temperature u kopnenoj će se Hrvatskoj kretati većinom od -2 do 3, a u morskoj između 7 i 13 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moguće je novih 5 do 10 centimetara pokrivača. Još jedna stvar na koju treba posebno skrenuti pozornost je ledena kiša koja je moguća kasnije popodne. To je ona kiša koja stvara poledicu pri dodiru s tlom i izloženim predmetima. Zato je potreban velik oprez u prometu", pojasnio je meteorolog RTL-a Nikola Vikić Topić.

Image
Foto: DHMZ
Image
Foto: DHMZ

Od srijede smirivanje vremena, pa i porast temperature. One dnevne ponovno bi trebale biti iznad nule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srijedu očekuje se umjereno do pretežno oblačno s povremenim oborinama. Na Jadranu će padati kiša, a u unutrašnjosti će oborine biti na granici kiše i snijega pri čemu će uglavnom prijepodne još ponegdje postojati mogućnost za kišu koja se ledi na tlu. Vjetar na kopnu slab, na većem dijelu Jadranu sjeverozapadnjak u jačanju, a na južnom dijelu veći dio dana umjeren južni i jugozapadni vjetar. Najniža jutarnja temperatura bit će od -6 do -1, na Jadranu većinom između 4 i 9. Najviša dnevna na kopnu od -1 do 4, a na moru između 8 i 13, piše DHMZ. 

U Zagrebu svih 235 ekipa Zimske službe cijelu noć čistilo snijeg

U Zagrebu svih 235 ekipa Zimske službe čistilo je snijeg i prometnice posipalo solju i sipinom kako bi ih pripremile i za najavljenu ledenu kišu, pa se teškoće u prometu ne očekuju, a ako bude potrebno Grad će za čišćenje angažirati i studente i nezaposlene, rečeno je na sjednici Stožera Zimske službe održanoj u Lipnici u ponedjeljak navečer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj Zagrebačkih cesta Ante Todorić rekao je da ledena kiša, koja se u utorak najavljuje u Zagrebu, neće stvarati dodatne probleme u odvijanju cestovnog prometa jer će s dovoljno soli i sipine posipati ceste. 

Rekao je kako će se u utorak ujutro vidjeti koliko su soli potrošili, ali misli da su u tri dana koliko čiste snijeg u gradu potrošili oko 5000 tona soli i oko 3000 tona sipine. Ledena kiša mogla bi stvarati probleme u čišćenju trgova, pješačkih zona i pločnika, a to čišćenje je u nadležnosti Male zimske službe, čijih je oko 100 strojeva i 500 ljudi na terenu i u ponedjeljak navečer detaljnije čiste nogostupe i prilaze bolnicama, vrtićima, ugibalištima autobusa, kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz stanja na terenu u sva tri dana kako snijeg pada u Zagrebu možemo konstatirati da niti u jednom trenutku nije bio ugrožen promet, pogotovo javni", istaknuo je. 

Moguća odstupanja od reda vožnje autobusa ZET-a

Glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić rekao je da su svi koridori javnog gradskog prijevoza prohodni, da tramvaji i autobusi voze bez teškoća, ali da bi zbog najavljene ledene kiše moglo biti eventualnih odstupanja od reda vožnje u gradskom autobusnom prijevozu.  S obzirom na to da tramvajske i autobusne linije spadaju u prioritete Zimske službe, u ZET-u vjeruju da teškoća neće biti. U pripravnosti je i ZET-ova ekipa Zimske službe sa svoje četiri ralice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jurić je istaknuo da su u Zagrebačkom holdingu otvorili telefonsku liniju 072 500 400 gdje su njihovi agenti dostupni 24 sata kako bi Zagrepčani mogli dobiti sve potrebne informacije. 

Najavio je da će ZET pojačavati linije ako bude veliki interes građana za skijanje na Sljemenu. Pozvao je Zagrepčane da dođu na Sljeme jer će ZET-ovih linija biti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo