Izborni inženjering mogao bi ugroziti pregovore s EU

'Ovo je izborni inženjering kojim se krši zakon i ide protiv mišljenja Ustavnog suda. Riječ je o demokratskoj sramoti', komentirao je Dragan Zelić iz GONG-a vijest o prekrajanju izbornih jedinica

29.3.2011.
0:18
VOYO logo

Ustavni stručnjak i suautor Ustava dr. Branko Smerdel kaže da će HDZ, ostane li pri prijedlogu koji je osmislio njihov ministar uprave Davorin Mlakar, ući u zonu izmjene izbornog zakonodavstva. To pak, pribojava se dr. Smerdel, može ozbiljno ugroziti završetak pregovora jer znači izravno kršenje načela iz poglavlja 23 – pravosuđe i ljudska prava.

''Posebno me zabrinjava što smo se našli u identičnoj situaciji kao prije dvadeset godina. Tako je bilo i 1990. godine kada su se raspisali izbori, a nije bilo izbornog zakonodavstva pa smo u roku od dva mjeseca napisali izborne propise'', kaže dr. Smerdel objašnjavajući da ga sve ovo brine sa stajališta strategije budućnosti demokracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovo je izborni inženjering kojim se krši zakon i ide protiv mišljenja Ustavnog suda. Riječ je o demokratskoj sramoti'', riječi su kojima je Dragan Zelić iz GONG-a komentirao vijest o prekrajanju izbornih jedinica na način da je samo jedna jedinica ostala netaknuta.

Zelić smatra da je trebalo, kako je to naveo Ustavni sud, samo minimalno korigirati izborne jedinice kako bi se izjednačila odstupanja broja birača veća od pet posto između pojedinih jedinica. Naglašava da opsežne promjene granica izbornih jedinica znače zadiranje u izborna pravila koja se godinu dana prije izbora ne smiju mijenjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na isto upozorava i dr. Smerdel koji ističe da Ustavni zakon o provedbi Ustava izričito navodi da se godinu dana prije izbora ne smije mijenjati izborno zakonodavstvo, a Ustavni je sud odredio da je 11. ožujka bio taj datum.

''Ovo što radi HDZ isto je kao da se promijeni veličina teniskog igrališta i tvrdi da se nisu promijenila pravila igre. Naravno da su se promijenila. Jer, ako se promijenila veličina igrališta, promijenila se struktura igre, a time i njena pravila'', slikovit je bio dr. Smerdel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Dodatni je problem što se sve radilo iza zatvorenih vrata. Izmjena izbornih jedinica izmjena je izbornog sustava. U demokratskim se zemljama o izbornim jedinicama raspravlja po godinu-dvije dana, a kod nas se takve stvari mijenjaju preko noći'', kaže Zelić i podcrtava da ovo narušava integritet izbornog procesa i dovodi u pitanje poštenje samih izbora, piše Večernji list.

Vezani članci:

arti-201103270183006 arti-201103270188006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo