IZBORNA IZNENAĐENJA: / Bandić poražen u središtu Zagreba, SDP osvojio Osijek, a HDZ utvrde Mosta

Image
Foto: PIXSELL, Igor Soban
12.9.2016.
9:37
PIXSELL, Igor Soban
VOYO logo

I doista je tako bilo. Područje Grada Zagreba 'razbijeno' je na četiri izborne jedinice (1., 2., 6. i 7.) a u 1., koja obuhvaća središte i zapadni dio grada, gradonačelnik nije uspio prijeći izborni prag osvojivši tek slabašnih 4,30 posto glasova.

U Zagrebu Pametno bolje od Bandića

Štoviše, bolji rezultat od liste njegove stranke ostvarila je čak i nedavno osnovana stranka Pametno koju vodi bračni par Puljak iz Splita, a koja je koalirala sa zagrebačkom lokalnom listom 'Za grad'. Osvojila je, naime, 4,83 posto glasova ili pola postotnog boda više od Bandića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić je loš rezultat u središtu i na zapadu grada kojem je na čelu uspio nadoknaditi u 2. izbornoj jedinici gdje je osvojio 9,24 posto glasova te u 6. izbornoj jedinici gdje je njegova koalicija također prešla izborni prag sa 7,58 posto osvojenih glasova. U 7. izbornoj jedinici Bandić je osvojio 4,81 posto. Time je Stranka rada i solidarnosti, prema službenim, ali još privremenim i nepotpunim rezultatima, osvojila dva mandata u Saboru, koliko ih je imala i u dosadašnjem sazivu.

Image
DIP OBJAVIO: /

Obrađena sva biračka mjesta, HDZ je relativni pobjednik izvanrednih parlamentarnih izbora

Image
DIP OBJAVIO: /

Obrađena sva biračka mjesta, HDZ je relativni pobjednik izvanrednih parlamentarnih izbora

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Metropolu podijelili SDP i HDZ

Od četiri izborne jedinice u koje je 'rastranširan' glavni grad, SDP-ova koalicija odnijela je pobjede u 1., 6. i 7., dok je HDZ odnio pobjedu u 2. izbornoj jedinici koja, među ostalim, obuhvaća istočni dio grada. SDP-ova koalicija je u 1. izbornoj jedinici osvojila 39,36 posto, a HDZ s HSLS-om 31,63 posto glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2. izbornoj jedinici HDZ i HSLS su tijesno, s 35,54 posto naprema 35,22 posto bili bolji od SDP-ove narodne koalicije.

Osijek i Rijeka lijevo, Split desno

U drugom najvećem hrvatskom gradu, Splitu, pobjedu je odnio HDZ s 37,17 posto glasova ispred SDP-ove koalicije s 31,16 posto osvojenih glasova, Mosta sa 16,39 te stranke Pametno sa 6,33 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je u Osijeku, koji je u prijašnjim izbornim ciklusima najprije bio izborna utvrda HSLS-a, a zatim HDZ-a uz neko vrijeme snažan utjecaj HDSSB-a, na ovim izborima pobjedu odnijela SDP-ova koalicija. Doduše tijesno, s 32,66 posto osvojenih glasova naprema 32,07 koliko je dobio HDZ. Most je u Osijeku osvojio 10,82 posto glasova, koalicija HDSSB-HKS 8,78 posto, a koalicija oko Živog zida 8,25 posto.

U Rijeci je, već po tradiciji, uvjerljivo pobijedio SDP, odnosno Narodna koalicija s 43,40 posto glasova. HDZ je osvojio 24,26, koalicija oko Živog zida 8,62 postol, Most 7,90, a IDS 7,58 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

U 'rodnom gradu' Mosta pobijedio HDZ

Također je zanimljivo da je pobjede u trima utvrdama Mosta u X. izbornoj jedinici odnio HDZ.

Tako je u Metkoviću, gdje je nastao Most i odakle su njegovi čelnici Božo Petrov i Nikola Grmoja, pobjedu odnio HDZ s 39,18 posto glasova, dok je Most osvojio 35,80.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Omišu, gdje je gradonačelnik istaknuti mostovac Ivan Kovačić, HDZ je uvjerljivo slavio s 45,51 posto osvojenih glasova naprema 28,68 koliko je osvojio Most. Na kraju, i u Vrgorcu, gdje je nedavno mostovac Ante Pranić postao gradonačelnikom, pobijedio je HDZ osvojivši, slično kao i u Omišu, 45,40 posto glasova naprema 24,60 koliko je dobio Most.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo