Izbacili je s 4 djece na ulicu, a sad joj moraju dati stan

20.9.2012.
9:12
VOYO logo

Podsjetimo, Sonja Cvetnić je prije dvije godine sa svoje četvero malodobne djece izbačena iz podstanarske kuće u Ulici grada Mainza 14 u Zagrebu, a deložirana je iz svog jedinog doma na temelju rješenja tvrtke koja je polagala pravo vlasništva na kuću i zemljište.

Sonja je u kući živjela jer joj je bivši vlasnik Edi Pompe, za kojeg se brinula do smrti, osigurao da doživotno smije koristiti kuću u kojoj su živjeli. Pompijev pravni nasljednik Igor Galović se potom, još prije pet godina, upustio u žestoku pravnu bitku s tvrtkom Koja je polagala pravo vlasništva na kuću i zemljište za dokazivanje vlasništva, a presuda je napokon donesena na Općinskom sudu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Općinski sud u Zagrebu presudio je, a Županijski sud potvrdio, protiv te tvrtke i odredio kako mi moraju vratiti u posjed zemljišta i objekte u Ulici grada Mainza 14. Danas, u srijedu 19. rujna, sudski ovršitelj treba ukloniti bravu i lokot s dvorišnih vrata i udaljiti sve treće osobe koje su ondje u funkciji zaštite", ispričao je Galović za Slobodnu Dalmaciju.

Formalno, zgrade sad pripadaju Galoviću

Kako je sud presudio Galoviću u korist, on je odlučio poštovati želju bivšeg vlasnika i Sonji i njezinoj djeci osigurati smještaj u novom domu - na istoj adresi, na kojoj je tvrtka koja je sad izgubila spor u ove dvije godine podigla dvije potpuno nove stambeno-poslovne zgrade. Formalno, one sad pripadaju Galoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo zemljište od oko tisuću četvornih metara i oko 200 kvadrata bivše kuće i pratećih objekata koje su mi oduzeli vrijede oko milijun eura. Kako je sve to srušeno, polažem pravo najmanje na novoizgrađene stanove u toj protuvrijednosti. U jedan od tih stanova smjestit ću Sonju i njezinu djecu", kazao je Galović.

Čistila stubišta, stanove...

Sonja Cvetnić, koja je nakon deložacije jedva našla smještaj u podstanarskom stanu u Šestinskom dolu, kaže da se boji radovati "dok se to stvarno ne dogodi", odnosno dok se ne useli u stan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam koliko sam samo zahtjeva poslala Gradu Zagrebu za dodjelu socijalnog stana, nitko ništa nije poduzeo u ove dvije godine. Prehranjivala sam sebe i djecu tako što sam čistila stubišta, stanove... To nije dovoljno ni za knjige, a svi četvero sad idu u školu. Udžbenici za njih koštaju četiri tisuće kuna, a ja moram platiti barem polovicu te cijene jer se besplatni udžbenici više ne dodjeljuju", kazala je tužno Sonja, koja s nevjenčanim suprugom očekuje peto dijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo