poznata imena / Izašla nova 'lista srama': Milijune kuna državi duguju Šuker, Vidošević, Sammir

Image
Foto: Davorin Višnjić/Marko Lukunić/Igor Soban/Pixsell

Najveći porezni dužnik i dalje je Marijan Kunina. Prvi je na listi najdužnijih građana sa gotovo 85 milijuna kuna

31.10.2019.
12:45
Davorin Višnjić/Marko Lukunić/Igor Soban/Pixsell
VOYO logo

Porezna uprava je objavila najnoviji popis poreznih dužnika.

'Lista srama' se osvježava jednom godišnje, 31. listopada, a najnoviji podaci pokazuju kako na samom vrhu nema većih promjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći porezni dužnik i dalje je Marijan Kunina. Prvi je na listi najdužnijih građana sa gotovo 85 milijuna kuna. Kako je ranije pisao Jutarnji list, riječ je o umirovljeniku koji je široj javnosti potpuno nepoznat - na zagrebačkom Trgovačkom sudu nikad nije imao registriranu tvrtku, ne zna se gdje je radio, a ni u stručnim konzultantskim i biznis-krugovima nitko ga ne poznaje. Ali Kunina u Hrvatskoj posjeduje, ili je donedavno posjedovao (u međuvremenu ih je darovao članovima obitelji), nekoliko impozantnih nekretnina: poslovno-stambeni kompleks u centru Zagreba, vilu na moru, obiteljsku kuću u Vrapču.

Mirko Rapić iz Splita je prvi u kategoriji poreznih obveznika koji obavljaju djelatnost sa 45 mil. kn duga. Rapić već godinama tvrdi da nije on dužan državi, nego država njemu. Jutarnji list je lani pisao kako je Rapić dosad podignutim tužbama, a priprema ih još, potražuje od Republike Hrvatske 500 milijuna kuna. Rapićeve tužbe vezuju se uz sudske presude koje potvrđuju da je u pravu kad dokazuje da se prema njemu godinama nezakonito postupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi do njega je pokojni bjegunac Miro Čalušić, koji je poginuo u ožujku 2018. u prometnoj nesreći u Hercegovini. Iza Čalušića, kojem se sudilo zbog lihvarenja i kamatarenja, ostalo je 19,2 milijuna kuna poreznog duga.

Nadan Vidošević, bivši šef Hrvatske gospodarske komore, na 15. je mjestu liste najdužnijih građana. Prema podacima porezne uprave, duguje 12,6 milijuna kuna. Od toga mu sve otpada na dug poreza i prireza na dohodak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker skočio je na 14. mjesto među fizičkim osobama koje obavljaju djelatnost. Šuker duguje 5,8 milijuna kuna poreza i prireza na dohodak. Ako Šuker ne podmiri svoj dug, država bi mu mogla ovršiti i prodati stan koji se nalazi u potkrovlju Vile Portheim u Opatiji.

Na 'listi srama' je i Lokomotivin veznjak Sammir sa 1,583 milijuna kuna duga. Od toga je dužan 1,46 milijuna kuna za porez i prirez na dohodak, a 123.000 kuna za porez na promet nekretninama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnici Asja Piplović te Vladimir Gredelj i dalje su pri vrhu najdužnijih poreznih obveznika. Piplović duguje 9,2 milijuna kuna, a Gredelj 6,1 milijun.

Tvrtka s najdužim poreznim dugom je zagrebačka Damex gradnja, koja državi duguje čak 214,4 milijuna kuna. I lani je bila na prvom mjestu sa sedam milijuna kuna manje. Slijede Credibile J.D.O.O. sa 106,3 milijuna kuna duga te Vanon d.o.o. sa 80,3 milijuna kuna duga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo