Iza finih izraza je okrutno rezanje prava radnika

Fino upakirana deviza 'smanjenja cijene rada' znači niže plaće za jednak posao.

21.7.2011.
13:16
VOYO logo

Sindikat visokog obrazovanja i znanosti Akademska solidarnost izrazilo je punu podršku ugroženim novinarima Glasa Istre. Neposredan povod za to je prijetnja otkazom dvoma novinarima Glasa Istre, koji su i sindikalnim predstavnicima, pa su zbog radničkih prava već neko vrijeme u sukobu s vlasnikom novina.

Ističu kako se ne smije smetnuti s uma niti nedavna slična situacija s novinarima Večernjeg lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sustavno nezaštićeni novinari teško da će slobodno istraživati teme i objavljivati kritičke tekstove o onima o čijoj volji ovisi njihova sutrašnjica, a to nažalost nisu kolege novinari ni čitatelji, nego neposredni vlasnici, krupni oglašivači i politički moćnici", upozoravaju u svojem pismu podrške.

'Ugovori pod kojima zaposlenici žive i rade u strahu'

"Svjesni smo sistemskog problema sve okrutnijeg i bezdušnijeg smanjenja radnih prava pod fino upakiranom devizom 'smanjenja cijene rada', koja ne znači ništa drugo nego niže plaće za jednak posao. Na isti način 'fleksibilizacija' rada ne znači ništa nego prekarnost, odnosno neizvjesnost i nesigurnost rada. U praksi to znači da se kolektivni ugovori, ugovori na neodređeno, sa svim zagarantiranim socijalnim pravima, 'fleksibiliziraju' u honorarne ugovore, bez ikakvih socijalnih prava; u ugovore pod kojima 'zaposlenici' žive i rade u strahu – od nesigurne egzistencije do dizanja glasa za svoja prava", navodi inicijativa Akademska solidarnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti se postupak, tumače, događa i u javnom sektoru.

"Stradala je brodogradnja, uskoro će stradati radnici HEP-a, a slična sudbina čeka i akademske radnike ukoliko se usvoje prijedlozi zakona koji reguliraju područje znanosti i visokoga obrazovanja. U procesu koji nas krupnim koracima vodi prema sve većoj socijalnoj nesigurnosti, trebamo iskazati solidarnost s ugroženim novinarima, kao i sa svim obespravljenim radnicima!", poručuje sindikat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201106300677006 arti-201007050701006 arti-201103220436006 arti-201107040866006 arti-201107070087006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo