MOGUĆNOST SMANJENJA RAČUNA? / Iz zagrebačke plinare za RTL o visokim računima: 'Imamo otvoreno tržište, svako može otići negdje drugdje'

Novi ugovori teški više od tisuću eura šokirali su poduzetnike, a još više humanitarce i volontere koji su ih također dobili

18.8.2022.
19:14
VOYO logo

S glasnogovornikom Gradske plinare Zagreb, Davorom Šestanom razgovarala je reportertka RTL-a Petra Mlačić.

Na pitanje zašto svi pravni subjekti za sljedeću godinu moraju platiti zadužnicu ukoliko žele plin od gradske plinare Zagreb i to u iznosu od nekoliko tisuća eura, Šestan odgovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja prije svega želim reći da ne moraju platiti, da u startu pojasnim zadužnica je jednostavno instrument osiguranja plaćanja koji ide uz ugovor", tvrdi Šestan.

Image
PODIVLJALI RAČUNI /

Sezona grijanja nije ni blizu, mnogi već strahuju! Stigli računi volonterima sa zadužnicama na ogromne iznose

Image
PODIVLJALI RAČUNI /

Sezona grijanja nije ni blizu, mnogi već strahuju! Stigli računi volonterima sa zadužnicama na ogromne iznose

Za druge opskrbljivače kaže da neki možda traže, a možda ne traže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U svakom slučaju u Hrvatskoj je otvoreno tržište, ima više opskrbljivača, tako da svaki poslovni subjekt može otići gdje smatra da su mu uvjeti bolji", poručuje.

Postavlja se pitanje kako će neka humanitarna udruga skupiti 2000 eura za dati plinari u istom mjesecu i to do 1.9., na što Šestan kaže da ne bi baratao brojkama. Ipak RTL je razgovarao je s jednom konkretnom udrugom pa zna o kojem je iznosu riječ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ok. Što se tiče udruge na žalost gradska plinara Zagreb nije ta koja odlučuje tko je poslovni korisnik, a tko je kućanstvo to je zakonska regulativa", poručuje Šestan.

Vlada je u 8. mjesecu donijela odredbu da svima koje je Caritas osnovao i pokrenuo nudi opciju da pređu u kategoriju kućanstvo. Šestan kaže da takve zahtjeve nisu imali te da nisu ni upoznati s tom Vladinom odredbom te da ju nisu ni primjenjivali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno ne očekuju gubitak korisnika zbog takvog ugovora.

U novim ugovorima stoji i da nema više nikakve fiksne cijene za jedinicu plina, da će se cijena svaki mjesec formirati drugačije. No što to korisnicima znači?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znate i vidite i sami, a i većina ljudi vidi kakva je složena situacija na međunarodnom plinskom tržištu i da je u ovom trenutku bilo što precizno govoriti jako teško", objašnjava glasnogovornik.

Ministar Filipović je ipak danas najavio da će nešto Vlada napraviti. Da će sačuvati one koji ne mogu plaćati ovakve račune i vrtiće i škole. Na pitanje jesu li pozvani na razgovor u Vladu oko toga i može li Vlada bilo što napraviti da plinara taj fiksni dio cijene plina mjesečno zadržite?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je sve pitanje za Vladu. Ja se osobno nadam, a i mi smo s Vladom i Plinara i Holding i Grad Zagreb u dobrom i otvorenom odnosu pa pretpostavljam da neće biti problema", zaključio je Šestan.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo