IZ OVOG PAKLA TESKO SE IZVUCI / Ukrali su vam identitet, nazalost i ako uhvate lopova morate platiti racun

13.3.2015.
17:25
VOYO logo

Taj je Karlovcanin u cetvrtak saznao da je 3. sijecnja netko na njegovo ime sklopio s jednim operaterom mobilnih usluga ugovor i prouzrocio mu dug, te policija sada traga za nepoznatim pociniteljem kaznenog djela nedozvoljene uporaba osobnih podataka, priopcila je karlovacka Policijska uprava.

Operater mu poslao opomenu

Prema prijavi, netko je uz koristenje njegovih osobnih podataka, bez njegovog znanja, sklopio pretplatnicki ugovor i preuzeo mobilni aparat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov operater poslao mu je opomenu da ima dug. Karlovcanin je otisao u poslobvnicu da razjasni gresku i ustanovio da dug na njegovo ime zaista postoji.

Pobijanje duga

Predsjednik ROZP-a Zeljko Tomasic kaze da su vec imali takav slucaj krade identiteta, te da osteceni potrosac mora u zastitu svojih prava ici prema operateru pobijanjem duga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba se zaliti operateru, ali samo pismenim prigovorom, ne usmeno i ne putem elektronske poste. Zalbom ce osporiti racun uz obrazlozenje da 'nije preuzeo tu uslugu i nije sklopio ugovor'. Kada dobije negativan odgovor, a dobit ce ga, tada se treba na tu odluku zaliti Povjerenstvu za reklamacije potrosaca, koje je operater ustrojio. Ako opet dobije negativan odgovor tada neka se zali HAKOM-u i njihovo ce rjesenje biti konacno", rekao je Tomasic za Hinu.

Policija, cak i ako nade pocinitelja, ne oslobada potrosaca placanja racuna

Do pravosnaznog rjesenja ne treba placati racun jer ga je osporio, odnosno trazi dokaz od operatera da je s njima sklopljen ugovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operater, dodaje Tomasic to nece moci dokazati ako nema njegov potpis, a dokumenti, poput zahtjeva za zasnivanje pretplatnickog odnosa, ne vrijede bez potpisa. Ako njegovog potpisa tamo nema, onda je netko prevario operatera, a ne potrosaca. Policija, cak i ako nade pocinitelja, ne oslobada potrosaca placanja racuna. Potrosac se za sebe mora izboriti sam, pri cemu moze koristiti pomoc Savjetovalista za zastitu potrosaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo