MAĐARI PORUČUJU: / O Austriji i Njemačkoj ovisi hoćemo li zatvoriti granicu s Hrvatskom

Image
Foto: AFP

Mađarska bi mogla zapečatiti granicu s Hrvatskom kao što je već učinila s granicom prema Srbiji, no čeka se da Austrija i Njemačka odluče hoće li pustiti na svoj teritorij još izbjeglica.

1.10.2015.
17:45
AFP
VOYO logo

Izjavio je to Janos Lazar, predstojnik ureda mađarskog premijera Viktora Orbana.

Sve ovisi o Austriji i Njemačkoj

"Da postoji koridor, što su austrijski čelnici odbacili kao ideju kada smo bili u Beču, on bi se mogao uspostaviti tek nakon što Mađarska zapečati svoju granicu s Hrvatskom", kazao je Lazar. U tom slučaju, objasnio je, granica bi se mogla prelaziti samo na službenim prijelazima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠTO HRVATSKA MOŽE UČINITI? /

Koridor prema Zapadu bio bi kršenje europskih zakona

Image
ŠTO HRVATSKA MOŽE UČINITI? /

Koridor prema Zapadu bio bi kršenje europskih zakona

"Čekamo da Austrija i Njemačka odluče što žele", odgovorio je Lazar na pitanje kada bi Mađarska mogla potpuno zatvoriti granicu s Hrvatskom na kojoj sada podiže ogradu.

Na pitanje kada bi Mađarska mogla zatvoriti granicu s Hrvatskom, na kojoj trenutačno postavlja ogradu, Lazar je kazao da mađarske vlasti "čekaju odluku Austrije i Njemačke".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekordni broj tražitelja azila

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere upozorio je u četvrtak da se Njemačka ne može nositi s rekordnim brojem tražitelja azila koji prelaze njezine granice.

"Postojeći sustav azila nije spreman za ovakve brojke", rekao je de Maiziere predstavljajući parlamentu novi zakon kojim se želi osnažiti njemačka pravila o azilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izbjeglička kriza golem je izazov. Trebat će nam hrabrost, strpljenje i ustrajnost", kazao je.

Njemačka očekuje do milijun izbjeglica

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je 31. kolovoza da će Njemačka moći podnijeti izbjeglički val, a kasnije je objavila da je spremna primiti sve izbjeglice koje bježe pred ratom u Siriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mjesec dana nakon toga, broj azilanata porastao je na između 270.000 i 280.000, rekao je Joachim Herrmann, ministar unutarnjih poslova Bavarske.

"Brojka za rujan viša je nego cijele 2014.", rekao je u srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački dužnosnici u Berlinu tvrde da je riječ o 210.000 i 220.000 tražitelja azila. Njemačka ove godine očekuje do milijun izbjeglica.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo