Remetinec se puni / Iz INA-e nestalo još 3.5 milijuna kuna. Hoćemo li uskoro dobiti novi krak afere? 'To se uvijek može očekivati'

Najnovijem dvojcu uhićenom u aferi INA određeno je 30 dana istražnog zatvora. Za isto toliko pritvor je, zbog utjecaja na svjedoke, produžen i prvoosumnjičenom u aferi

11.10.2022.
20:00
VOYO logo

Goran Husić na slobodi nakon mjesec i pol dana boravka u Remetincu. Ali iza rešetaka i dalje ostaje bivši INA-in direktor, za USKOK mozak operacije, Damir Škugor.

"USKOK je predložio, a sud prihvatio da se Damiru Škugoru produlji istražni zatvor za još mjesec dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Sada imamo 6 novih svjedoka. To su sve zaposlenici INA-e i tvrtke unutar INA-e", kaže odvjetnica Damira Škugora, Sandra Hančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A tamo će mu se pridružiti i njegov bivši zamjenik Stjepan Leko koji je od svjedoka postao - okrivljenik.

"USKOK uopće nije obrazložio po kojoj osnovi bi moj branjenik mogao utjecati na svjedoke. Nema obrazloženja, budući da je primio izvanredni otkaz ugovora o radu", kaže Bojan Šupuković, odvjetnik Stjepana Leke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iza rešetaka će i direktor EVN Croatia Plina Vlado Mandić. Zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ali i ponavljanja djela.

"Mom klijentu ne stavlja se na teret udruženje radi počinjenja kaznenog djela, što znači da njegova inkriminacija nije u sastavu organizacije", govori odvjetnica Vlade Mandića Ines Margetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ISPITIVANJE SVJEDOKA /

Afera INA: Leki određen istražni zatvor, a Škugoru produžen za još mjesec dana

Image
ISPITIVANJE SVJEDOKA /

Afera INA: Leki određen istražni zatvor, a Škugoru produžen za još mjesec dana

USKOK je protiv četvorke proširio istragu. U novom kraku Škugor, Leko i Mandić sumnjiče se da su INA-u oštetili za oko 3.4 milijuna kuna lažiranjem datuma potpisivanja ugovora. Kako bi ispalo da je dogovor o prodaji plina postignut nekoliko mjeseci ranije - kada je plin zaista bio jeftiniji.

"U okviru tih pretraga, niza elektroničkih uređaja uključujući i servere INA-e, pronađeni su opsežni dokazi koji ukazuju na počinjenje drugih kaznenih djela uslijed čega je ova istraga proširena", kaže zamjenica ravnateljice USKOK-a Danijela Raspović Tomac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krađa je mogla biti i veća. Prema USKOK-u, uhićeni direktori INA-e zahtijevali su od Mandića da njegova tvrtka bude posrednik za daljnje isporuke plina prema OMS Upravljanju Gorana Husića, i to sve do rujna 2024. godine. Hoćemo li uskoro dobiti i novi krak ove afere?

"Pa to se uvijek može očekivati. Ali, hoće li doći do toga ovisi o tome što će istraga pokazati", kazala je Raspović Tomac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A istraga je dosad pokazala da je INA oštećena za više od milijardu kuna...

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo